"Πάγωσε" η Ρωσία τις εργασίες κατασκευής πυρηνικού εργοστασίου στην Τουρκία

Την προσωρινή διακοπή των εργασιών κατασκευής του πρώτου πυρηνικού σταθμού ενέργειας στην Τουρκία, στην περιοχή Ακούγιου, προχώρησε η Ρωσία, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, καθώς οι σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Άγκυρας βρίσκονται στο ναδίρ μετά την κατάρριψη ενός ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους από τουρκικά F-16 στις 24 Νοεμβρίου.

Τούρκοι αξιωματούχοι του χώρου της ενέργειας διευκρίνισαν πάντως στο πρακτορείο Reuters ότι η ρωσική εταιρεία Rosatom δεν έχει ακυρώσει τη σύμβαση για την κατασκευή του εργοστασίου – αξίας 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων – καθώς αυτή η κίνηση θα ενεργοποιούσε αυστηρές ρήτρες για αποζημιώσεις.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεσαν ότι η Άγκυρα ήδη εξετάζει και άλλους υποψήφιους ανάδοχους για το έργο, με δεδομένους τους φόβους ότι η ρήξη στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στο έργο. Η σύμβαση για την κατασκευή της πυρηνικής μονάδας 1.200 μεγαβάτ στο Ακούγιου υπογράφηκε το 2013 με αρχικό στόχο την ολοκλήρωση του έργου έως το 2019, όμως διάφορα ρυθμιστικά και οικονομικά εμπόδια έχουν καθυστερήσει τις εργασίες.

Η ρωσική κυβέρνηση έχει ήδη επιβάλει εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκία, με αιχμές την απαγόρευση εισαγωγής ορισμένων τροφίμων και την απαγόρευση πώλησης τουριστικών πακέτων με προορισμό την Τουρκία. Χθες Τρίτη ο τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου διαμήνυσε πως και η Άγκυρα εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής οικονομικών αντιμέτρων ως αντίποινα.

Πηγή: skai