Out-Trumping the Trump

Μόλις χθες γράφαμε για τις συνθήκες που στέλνουν τους ψηφοφόρους στα άκρα, με αφορμή τη Γαλλία. Σήμερα θα μιλήσουμε για τις συνθήκες που κάνουν πολιτικούς να υιοθετούν όλο και πιο ακραίες θέσεις, στην προσπάθειά τους να προσελκύσουν ψηφοφόρους.

Τι έρχεται πρώτα; Οι ακραίες θέσεις των πολιτικών ή οι ακραίες προτιμήσεις των ψηφοφόρων; Μου θυμίζει λίγο το γρίφο με την κότα και το αυγό.

Στο θέμα μας όμως: χθες βγήκε στη δημοσιότητα μια δημοσκόπηση που δείχνει τον Ted Cruz να περνά μπροστά από τον Donald Trump στην Αϊόβα, την πρώτη πολιτεία των προκαταρκτικών αναμετρήσεων για το Ρεπουμπλικανικό χρίσμα. Πώς λοιπόν αντιδρά ο “απειλούμενος” Trump;

Βγαίνει και καλεί τις αρχές των ΗΠΑ να απαγορεύσουν την είσοδο Μουσουλμάνων (συμπεριλαμβανομένων και τουριστών) στη χώρα, μέχρι η αμερικανική ηγεσία να “βγάλει άκρη” ως προς την αντιμετώπιση των τρομοκρατών. Η πρωτοφανής αυτή τοποθέτηση προκάλεσε την αντίδραση των συνυποψηφίων του, με τον Jeb Bush μάλιστα να τον χαρακτηρίζει ανισόρροπο, ενώ ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας στο Λευκό Οίκο, δήλωσε ότι η πρόταση του Trump είναι εντελώς αντίθετη με τις αξίες των Αμερικανών, αλλά και με την ασφάλεια της χώρας. Προσωπικότητες σαν τον Trump είναι το καλύτερο δώρο που μπορεί να κάνουμε στις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Αντίθετα, την τρομοκρατία μόνο αν παραμείνουμε πιστοί στις αξίες μας μπορούμε να την αναχαιτίσουμε. Προφανώς όμως την άποψη αυτή δεν συμμερίζονται οι πάντες στη Δύση. Έτσι δεν θα εκπλαγώ αν η τελευταία αυτή πρόταση μίσους δώσει τελικά στον Trump το bump στις δημοσκοπήσεις το οποίο επιζητούσε.