Charging Forward

Σε περιόδους κρίσης, αστάθειας και αβεβαιότητας, η έλλειψη σοβαρής, αποτελεσματικής και υπεύθυνης πολιτικής ηγεσίας στα ηνία μιας χώρας σπρώχνει όλο και περισσότερους ψηφοφόρους στην αποχή από την πολιτική ή στα άκρα. Έτσι δεν προκαλεί απορία το χθεσινό αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των περιφερειακών γαλλικών εκλογών, στις οποίες η Marine Le Pen και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο μοιάζει να θριαμβεύουν.

Προκαλεί όμως σοκ η διαπίστωση ότι το κόμμα της Le Pen, με σημαία τον ευρωσκεπτικισμό και την ξενοφοβία, έχει αυξήσει την επιρροή του σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καταγράφει προβάδισμα σε 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας! Το Εθνικό Μέτωπο ακολουθούν οι Ρεπουμπλικάνοι του νεκραναστημένου πολιτικά Nicolas Sarkozy, ενώ στην τρίτη θέση βρίσκονται οι Σοσιαλιστές, παρά το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Γαλλίας François Hollande είδε τα ποσοστά αποδοχής του να ανεβαίνουν στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Προβλέπεται κάποιου είδους συμμαχία μεταξύ Ρεπουμπλικάνων και Σοσιαλιστών για το δεύτερο γύρο, προς αναχαίτιση της ακροδεξιάς επέλασης;

Ο Nicolas Sarkozy επισήμως απέκλεισε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, δηλώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν συνεργασίες, απόσυρση υποψηφίων ή τακτικές συμμαχίες. Διαβάζουμε όμως ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα μελετά το ενδεχόμενο να αποσύρει υποψηφίους του σε κάποιες περιφέρειες, με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να κερδηθούν από το Εθνικό Μέτωπο.