Απαγορεύεται η πώληση πλαστικών μπουκαλιών

Η πρώτη πόλη που απαγόρευσε την πώληση πλαστικών μπουκαλιών νερού, προκειμένου να αντιμετωπίσει το πρόβλημα ρύπανσης από πλαστικά, καθίσταται το Σαν Φρανσίσκο. Κατά τη διάρκεια των επόμενων 4 ετών, οι αρχές θα καταργήσουν σταδιακά τις πωλήσεις των πλαστικών μπουκαλιών νερού 600 ml ή λιγότερο σε δημόσιους χώρους. Εξαιρέσεις θα επιτρέπονται εάν μια κατάλληλη εναλλακτική πηγή νερού δεν είναι διαθέσιμη.

Εκείνοι οι οποίοι παραβιάζουν την απαγόρευση θα αντιμετωπίζουν πρόστιμα ύψους έως και 1.000 δολαρίων. «Η απαγόρευση είναι άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός στον στόχο που έχουμε θέσει για μηδενικά απόβλητα στην πόλη», δήλωσε ο Τζόσουα Άρσε, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος του δήμου. «Υπήρχαν μεγάλες δημόσιες εκδηλώσεις χωρίς πλαστικά μπουκάλια για δεκαετίες και θα τα καταφέρουμε και πάλι χωρίς αυτά», πρόσθεσε.

Σχολιάζοντας την εν λόγω απόφαση, η Αμερικανική Ένωση Ποτών και Ροφημάτων, η οποία περιλαμβάνει την Coca-Cola Co. και την PepsiCo, αναφέρει ότι «η απαγόρευση δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λύση σε αναζήτηση ενός προβλήματος. Πρόκειται για μια αδέξια προσπάθεια από τις αρχές της πόλης για τη μείωση των αποβλήτων σε μια πόλη με υψηλό ποσοστό ανακύκλωσης».