Επικριτικά υποδέχθηκαν τα γερμανικά ΜΜΕ τη χθεσινή συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, διατηρώντας επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητά της. “Μεταξύ πανικού και ρεαλισμού” είναι ο τίτλος του άρθρου γνώμης της εφημερίδας Die Zeit, η οποία τονίζει ότι επί χρόνια η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τασσόταν κατά της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε., όμως όλα άλλαξαν με την προσφυγική κρίση. “Η Ευρώπη θα πρέπει να προσέξει να μην εκβιαστεί”.
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει δηκτικά την εμφάνιση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου, επισημαίνοντας ότι “εδώ και καιρό δεν είχαν δει στις Βρυξέλλες έναν τόσο ευχαριστημένο και σίγουρο για τον εαυτό του ηγέτη, όπως ο Αχμέτ Νταβούτογλου”. Όπως επισημαίνει η Die Zeit, “η ανάγκη κάνει κάποιον πιο εφευρετικό, και αυτό ισχύει και στην πολιτική. Και η ανάγκη της Ε.Ε. αναφορικά με την προσφυγική κρίση είναι πολύ μεγάλη”.
Παρόλα αυτά ο τρόπος με τον οποίο οι Ευρωπαίοι ηγέτες υποδέχθηκαν τον Νταβούτογλου έκανε πολλούς να τρίβουν τα μάτια τους, υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα και προσθέτει ότι επί χρόνια η κ. Μέρκελ καθυστερούσε την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. και τώρα αναμένεται να ανοίξουν νέα κεφάλαια.
“Πρόκειται για ρεαλισμό ή πανικό;”, διερωτάται η Die Zeit. “Συμφωνία υποκρισίας με την Τουρκία”, είναι ο τίτλος της Suddeutsche Zeitung, η οποία προσθέτει ότι για τα κράτη μέλη της Ε.Ε. η επίλυση της προσφυγικής κρίσης είναι πιο σημαντική από την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης στην Τουρκία.
Στο σχόλιό της η γερμανική εφημερίδα αναφέρεται στην επιστολή που απέστειλαν στους ηγέτες της Ε.Ε. οι δύο φυλακισμένοι δημοσιογράφοι της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ. Σε αυτή -με σεβασμό- υπενθυμίζουν στους Ευρωπαίους τις κοινές αξίες και την αλληλεγγύη. “Αλληλεγγύη; Ναι, σίγουρα: Οι Ευρωπαίοι επιθυμούν να λύσει για λογαριασμό τους με αλληλέγγυο τρόπο η Τουρκία το πρόβλημα των προσφύγων”, σχολιάζει ειρωνικά η Suddeutsche Zeitung.
Σε ανάλογο ύφος κινείται και το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο υπογραμμίζει ότι “η Τουρκία μπορεί να είναι ικανοποιημένη”, καθώς επέβαλε τις περισσότερες απαιτήσεις της. Πάντως σύμφωνα με ένα Ευρωπαίο διπλωμάτη, τον οποίο επικαλείται το περιοδικό, αν δεν μειωθεί γρήγορα και αισθητά η εισροή προσφύγων στην Ε.Ε. μέσω της Τουρκίας, “από την πλευρά της Ε.Ε. η συμφωνία θα έχει αποτύχει”.
Όμως, προσθέτει το Spiegel, είναι αμφίβολο αν θα επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα, καθώς το τελικό κείμενο της συμφωνίας δεν ξεκαθαρίζει πολλά αποφασιστικής σημασίας ερωτήματα και καταλήγει λέγοντας ότι μόνο με έναν τρόπο μπορεί να περιοριστεί ο αριθμός των προσφύγων που έρχονται στην Ευρώπη από την Τουρκία: να διασφαλίσει τα σύνορά της με την Ελλάδα και κατ’ επέκταση με τη Συρία και το Ιράκ.