Υπέρ του Brexit το 52% των Βρετανών

Την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση επιθυμούν σε ποσοστό 52% οι πολίτες της χώρας σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι για λογαριασμό της εφημερίδας Independent. Συγκεκριμένα η δημοσκόπηση του ORB σε σύνολο 2.000 ανθρώπων έδειξε ότι το 52% των Βρετανών ψηφοφόρων επιθυμεί να φύγει από την Ε.Ε., ενώ το 48% επιθυμεί την παραμονή της. Σε ανάλογες δημοσκοπήσεις που διενεργήθηκαν τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Σεπτέμβριο το 55% των ερωτηθέντων είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής.

Τον Οκτώβριο και καθώς η προσφυγική κρίση έφτανε στο απόγειό της, το ποσοστό κατά του Brexit μειώθηκε στο 53%. Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκίνησε αυτό τον μήνα μια προσπάθεια για αναμόρφωση της Ε.Ε. ενόψει του δημοψηφίσματος σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στο μπλοκ. Παράλληλα άλλες δημοσκοπήσεις έχουν δείξει ότι η υποστήριξη των Βρετανών στην Ε.Ε. μειώθηκε φέτος εξαιτίας της μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη η οποία αύξησε τις ανησυχίες τους.

Μάλιστα πολιτικοί που είναι κατά της Ε.Ε., όπως ο Νάιτζελ Φάρατζ, έχουν προσπαθήσει να συνδέσουν την εισροή προσφύγων από τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη με την τρομοκρατία. Παρόλο που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν μια σαφή στροφή προς τον ευρωσκεπτικισμό, οι υποστηρικτές της παραμονής της Βρετανίας θεωρούν ότι η συμπαράσταση των Βρετανών προς τους Γάλλους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι θα βοηθήσει και δεν θα βλάψει την εκστρατεία κατά του Brexit.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 69% που είναι 18 με 24 ετών επιθυμούν την παραμονή στην Ε.Ε. ενώ μόλις το 31% τάσσεται υπέρ του Brexit. Η υποστήριξη στην Ε.Ε. μειώνεται καθώς αυξάνεται η ηλικία των ερωτηθέντων και φτάνει μόλις το 38% μεταξύ των 65χρονων. Το μεγαλύτερο ποσοστό υπέρ της Ε.Ε. καταγράφεται στη Σκωτία (60%), ενώ ακολουθεί η Ουαλία με 56%.