Νέα Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας, την Κυριακή, για το προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης και Τουρκίας θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή, 29 Νοεμβρίου, όπως ανακοίνωσε μέσω Twitter ο Ντόναλντ Τουσκ, αν και για την ώρα φαίνεται ότι απών θα είναι ο Ρεντζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καθώς η τουρκική πρωθυπουργία ανακοίνωσε ότι η Άγκυρα θα εκπροσωπηθεί από τον Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η συμμετοχή στη Σύνοδο «δεν βρίσκεται στην ατζέντα» αυτή τη στιγμή, δήλωσε εκπρόσωπος του κ. Ερντογάν στο Γαλλικό Πρακτορείο. Στόχος είναι η ενεργοποίηση των διμερών σχέσεων και η αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, όπως είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η απόφαση του κ. Τουσκ για τη σύγκληση της Συνόδου ήλθε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, ενώ θετική ήταν και η εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως σημειώνει ρεπορτάζ του skai.gr

Η Σύνοδος θα λάβει χώρα υπό τη σκιά των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι και καθώς αυξάνονται οι φωνές για καλύτερη φύλαξη των εξωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων εν μέσω της μεγαλύτερης προσφυγικής κρίσης από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Με δεδομένο τον στρατηγικό ρόλο της Τουρκίας στη διαχείριση των προσφυγικών ροών, καθώς ο μεγαλύτερος όγκος των εκτοπισμένων φτάνει στα ελληνικά νησιά μέσω της γείτονος χώρας, οι Ευρωπαίοι έχουν διαμηνύσει ότι είναι έτοιμοι να προσφέρουν βοήθεια 3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε βάθος διετίας στην Άγκυρα και να ξεπαγώσουν τις «βαλτωμένες» ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Οι Βρυξέλλες είχαν επίσης διαβεβαιώσει ότι είναι έτοιμες να χαλαρώσουν σταδιακά και το καθεστώς θεωρήσεων για τουρκικά διαβατήρια, κίνηση που θα επέτρεπε σε Tούρκους πολίτες να εισέρχονται ελεύθερα στη Ζώνη Σένγκεν. Ωστόσο, το εν λόγω μέτρο δεν είναι βέβαιο αν θα εφαρμοστεί, με δεδομένο ότι η ευκολία μετακίνησης μέσα στη Ζώνη Σένγκεν φαίνεται ότι επέτρεψε στους μακελάρηδες του Παρισιού να σχεδιάσουν τις επιθέσεις στις Βρυξέλλες και να εκτελέσουν το μακάβριο σχέδιό τους στη γειτονική Γαλλία.