"Εκρηκτικό" ξημέρωμα... (upd)

Ισχυρή έκρηξη αυτοσχέδιου εκρηκτικού μηχανισμού συνέβη σήμερα στις 3.35 τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών στην οδό Ξενοφώντος 5 στο Σύνταγμα, ευτυχώς χωρίς να υπάρχουν τραυματισμοί.

Άνοιξαν για την κυκλοφορία η Φιλελλήνων και Αμαλίας, κλειστή παραμένει η Ξενοφώντος.

Περίπου δέκα λεπτά πριν τις 3, άγνωστος τηλεφώνησε στο «Βήμα» και στην «Εφημερίδα των Συντακτών», λέγοντας ότι έχει τοποθετηθεί βόμβα και η έκρηξη θα γίνει εντός 40 λεπτών.

Η αστυνομία αξιολόγησε αμέσως ως πολύ σοβαρή την προειδοποίηση και στο σημείο έσπευσαν αστυνομικές δυνάμεις, πυροτεχνουργοί και οχήματα της Πυροσβεστικής. Η περιοχή αποκλείστηκε, ενώ η έκρηξη ακούστηκε σε πολλές περιοχές του Λεκανοπεδίου.

Σύμφωνα με τα ΜΜΕ υπάρχουν σοβαρές υλικές ζημιές στο κτίριο του ΣΕβ, αλλά και στα διπλανά κτίρια, ενώ νωρίτερα αποκλείστηκαν από την κυκλοφορία οι οδοί Φιλελλήνων, Αμαλίας και Ξενοφώντος.

Το ΑΠΕ επικαλείται στελέχη της ΕΛ.ΑΣ τα οποία αναφέρουν ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός ήταν μέτριας ισχύος, αλλά λόγω του ωστικού κύματος και του σχετικά κλειστού χώρου, στην οδό Ξενοφώντος, όπου βρίσκονται τα γραφεία, προκλήθηκαν ζημιές, κυρίως από σπάσιμο τζαμιών, τόσο στον ΣΕΒ, όσο και στα απέναντι κτήρια και κυρίως σε παρακείμενο ξενοδοχείο, σε ένα βενζινάδικο και σε γραφεία.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, γιατί αποκλείστηκε έγκαιρα ο χώρος και ειδοποιήθηκαν οι υπεύθυνοι του ξενοδοχείου να μείνουν στα δωμάτιά τους οι πελάτες, καθώς προηγήθηκαν δύο προειδοποιητικά τηλεφωνήματα.

Να σημειωθεί, ότι σε ελάχιστη απόσταση από το σημείο της έκρηξης βρίσκεται η Βουλή, ενώ στην Ξενοφώντος βρίσκεται τόσο η πρεσβεία της Κύπρου, όσο και γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δηλαδή, η επίθεση έγινε σε μια από τις πιο καλά φυλασσόμενες περιοχές της Αθήνας.

Στο μεταξύ, η διοίκηση του ΣΕΒ αναμένει την επίσημη ενημέρωση από την αστυνομία. Τα γραφεία παραμένουν κλειστά μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα.

Ωστόσο, ζημιές καταγράφονται στα γειτονικά κτίρια, από το ωστικό κύμα της έκρηξης ενώ σημαντικές φθορές υπέστη και το ξενοδοχείο “Αμαλία” που βρίσκεται δίπλα.. Ο εκρηκτικός μηχανισμός είχε τοποθετηθεί έξω από την κύρια είσοδο των γραφείων.

Στο κτίριο του ΣΕΒ δεν υπάρχει φύλακας τις βραδυνές ώρες ενώ δεν υπάρχει ιδιαίτερη επιτήρηση της οδού το βράδυ παρά το γεγονός ότι εκτός από τον ΣΕΒ στον ίδιο δρόμο βρίσκονται η πρεσβεία της Κύπρου και τα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Επίσημη αντίδραση από τον ΣΕΒ αναμένεται αργότερα.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε: “Η Κυβέρνηση καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, στο Σύνταγμα. Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση”.

Οι αντιδράσεις των κομμάτων

Η Νέα Δημοκρατία “καταδικάζει απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Τέτοιες ενέργειες πλήττουν την εικόνα της χώρας και τα πραγματικά συμφέροντα των Ελλήνων. Καλούμε την κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειες για τον εντοπισμό και την δίωξη των δραστών».

Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ, για τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ, εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

“Καταδικάζουμε απερίφραστα την τρομοκρατική επίθεση εναντίον των γραφείων του ΣΕΒ. Η προστασία της δημόσιας ασφάλειας από τους εχθρούς της Δημοκρατίας και της κοινωνίας πρέπει να είναι βασική προτεραιότητα για την Κυβέρνηση, η οποία πρέπει να κινηθεί με αποφασιστικότητα και ταχύτητα για τη σύλληψη των δραστών. Οι δυνάμεις της αποσταθεροποίησης πρέπει να απομονωθούν στις ιδιαίτερα κρίσιμες στιγμές που περνάει ο τόπος”.

Το Ποτάμι “καταδικάζει την βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Είναι καθήκον των αρχών να συλλάβουν τους δράστες. Ευθύνη των πολιτικών δυνάμεων σε αυτή την πολύ δύσκολη εσωτερική και διεθνή συγκυρία, είναι να συμβάλλουν ώστε να υπάρξει κλίμα ομαλότητας, να εξαλειφθούν φαινόμενα βίας και να απομονωθούν στην κοινωνία εκείνοι που καλούν σε βίαιες συμπεριφορές”.

«Αναφορικά με το τρομοκρατικό χτύπημα που σημειώθηκε τα ξημερώματα στο κτίριο του ΣΕΒ στο Σύνταγμα, οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ καταδικάζουμε απερίφραστα όσους χρησιμοποιούν βία για να επιτύχουν τους στόχους τους. Η απειλή της τρομοκρατίας δεν πρέπει να επηρεάσει τους πυλώνες μιας ελεύθερης και δημοκρατικής κοινωνίας η οποία επιβάλλεται να μείνει ενωμένη απέναντι στους τρομοκράτες και όλους εκείνους που προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας» ανέφερε η εκπρόσωπος των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

Το ΚΚΕ “καταδικάζει τη βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ. Σήμερα, που απαιτείται να υπάρξει η οργανωμένη πάλη του λαού ενάντια στην πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου, τέτοιες προβοκατόρικες ενέργειες ρίχνουν «νερό στο μύλο» όσων θέλουν να συκοφαντήσουν το εργατικό λαϊκό κίνημα, να βάλουν εμπόδια στην ανάπτυξή του και να υλοποιήσουν νέα μέτρα αυταρχισμού και καταστολής”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Η βομβιστική επίθεση στα γραφεία του ΣΕΒ είναι καταδικαστέα. Ενέργειες τέτοιου είδους βρίσκουν όλη την κοινωνία απέναντι”.

Με δήλωσή του, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, καταδίκασε την έκρηξη βόμβας τα ξημερώματα, στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχάνων (ΣΕΒ).

«Η Αθήνα και οι πολίτες της δεν τρομοκρατούνται» δήλωσε, υπογραμμίζοντας ότι «η Δημοκρατία και η Ελευθερία δεν θα κάνουν το χατίρι σε εκείνους τους λίγους που επενδύουν στο φόβο».

«Η Αθήνα» τόνισε «ήταν, είναι και θα παραμείνει μία ασφαλής και ζωντανή πόλη» κατέληξε ο κ. Καμίνης.

H imerisia.gr θυμίζει ότι το 2010 η οργάνωση «Μηδενική Ανοχή» είχε χτυπήσει με εμπρηστική επίθεση τα γραφεία του ΣΕΒ.

Τον Απρίλιο του 2014 τρομοκράτες είχαν βάλει ισχυρό εκρηκτικό μηχανισμό στο κέντρο της Αθήνας και συγκεκριμένα έξω από το κτίριο της ΤτΕ στην οδό Αμερικής.

Πριν από λίγα 24ωρα άγνωστοι έβαλαν φωτιά στο σπίτι του υπουργού Επικρατείας, Αλέκου Φλαμπουράρη.

Με ένα κείμενο που δεν φέρει υπογραφή συγκεκριμένης οργάνωσης, άγνωστοι ανέλαβαν την ευθύνη για την εμπρηστική επίθεση στο σπίτι του υπουργού Αλέκου Φλαμπουράρη.

Μεταξύ άλλων το κείμενο γράφει: «Επισκεφθήκαμε το υπερπολυτελές νεοκλασικό του Α. Φλαμπουράρη, πυρπολώντας την είσοδό του. Κι αν ο ίδιος, ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα και για πολλούς άτυπος- σκιώδης πρωθυπουργός, μιλά για πράξη τρομοκράτησής του και στοχοποίησή του από “σκοτεινά κέντρα” και άλλες γελοιότητες, του απαντάμε πως μια συμβολική ενέργεια δεν είναι τίποτα μπροστά σ’ αυτά για τα οποία ο ίδιος και η κυβέρνηση που συμμετέχει, είναι υπεύθυνοι».