H υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2016, Χίλαρι Κλίντον, τάχθηκε σήμερα υπέρ του να υπάρξει πιο επιθετική προσέγγιση στη μάχη για την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους, σε σύγκριση με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ενώ επέμεινε στην αναγκαιότητα να συγκροτηθεί ένα παγκόσμιος συνασπισμός, επικεφαλής του οποίου θα τεθούν οι ΗΠΑ, με στόχο να πολεμήσει την τζιχαντιστική οργάνωση και να αναχαιτίσει τις ροές των μαχητών της, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι.
“Ολόκληρος ο κόσμος πρέπει να συμμετάσχει σε αυτή τη μάχη, όμως εμείς πρέπει να ηγηθούμε” τόνισε η Κλίντον σε μια ομιλία που εκφώνησε στη Νέα Υόρκη, ενώ προέτρεψε τους συμμάχους των ΗΠΑ στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή να κάνουν περισσότερα, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Η Κλίντον, που μίλησε ενώπιον της ομάδας προβληματισμού Council on Foreign Relations, τάχθηκε υπέρ της κλιμάκωσης των αεροπορικών επιδρομών εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ, τους οποίους θα αναλάβει να διεξάγει ένα συνασπισμός πιο αποτελεσματικός και ευρύτερος. Επίσης ζήτησε να υπάρξει μια ευρεία προσπάθεια σε ό,τι αφορά τις υπηρεσίες πληροφοριών και η εγκατάσταση μιας ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού, προκειμένου η συριακή κυβέρνηση να σταματήσει να βομβαρδίζει αμάχους.
Η διεκδικήτρια του προεδρικού θώκου υπογράμμισε ότι ο καιρός έχει φθάσει για “ένα νέο στάδιο” στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους: μια αποτελεσματικότερη εκστρατεία αεροπορικών επιδρομών υπό την ηγεσία των ΗΠΑ που θα “πρέπει να συνδυαστεί με (την ανάπτυξη) χερσαίων δυνάμεων που θα ανακαταλάβουν πολλά από τα εδάφη” που τελούν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους. “Ο στόχος μας δεν είναι να αποθαρρύνουμε ή να περιορίσουμε το Ισλαμικό Κράτος, αλλά να νικήσουμε και να καταστρέψουμε το ISIS” τόνισε.
Με τις δηλώσεις αυτές, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, η Χίλαρι Κλίντον ασκεί ξεκάθαρα κριτική στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος μερικές ημέρες πριν από τις επιθέσεις στο Παρίσι είχε πει ότι το Ισλαμικό Κράτος είχε περιοριστεί. Η Χίλαρι Κλίντον ωστόσο δεν τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης μεγάλου αριθμού αμερικανικών χερσαίων στρατευμάτων αλλά υπέρ της ενίσχυσης της βοήθειας προς τις τοπικές δυνάμεις ή χώρες στην περιοχή.
Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ προσέθεσε ότι η χώρα της πρέπει να συνεργαστεί με τη Ρωσία προκειμένου να τεθεί σε ισχύ μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων.
“Πρέπει η Τουρκία να σταματήσει να βομβαρδίζει τους Κούρδους μαχητές στη Συρία που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και να καταστεί ισότιμος εταίρος” επισήμανε η Κλίντον και προέτρεψε επίσης την Άγκυρα να κλείσει τα διάτρητα σύνορά της με τη Συρία.
Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και άλλες χώρες πρέπει να σταματήσουν τους πολίτες τους που χρηματοδοτούν απευθείας τις εξτρεμιστικές οργανώσεις, πρότεινε η Χίλαρι Κλίντον προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών πρέπει επιπλέον να επικαιροποιήσει τον κατάλογο των κυρώσεων εναντίον των “τρομοκρατών”.
“Οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν με την Ευρώπη προκειμένου να βελτιώσουν αμέσως και ριζοσπαστικά την ανταλλαγή πληροφοριών και τον συντονισμό των υπηρεσιών πληροφοριών” συνέχισε η υποψήφια για τον προεδρικό θώκο.
“Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν ειδοποιούν μερικές φορές η μία την άλλη όταν απελαύνουν έναν φερόμενο τζιχαντιστή ή όταν ένα διαβατήριο έχει κλαπεί” υπογράμμισε. “Πολύ συχνά τα γεγονότα δεν συνδέονται. Γνωρίζω πόσο δύσκολο είναι, όμως αυτό πρέπει να αλλάξει”.
Η Χίλαρι Κλίντον άλλωστε επέμεινε στο γεγονός ότι οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να θεωρούνται απειλή. “Βρισκόμαστε σε μια μάχη ιδεών, εναντίον μιας ιδεολογίας του μίσους και πρέπει να νικήσουμε. Όμως, ας είμαστε ξεκάθαροι, το Ισλάμ δεν είναι ο αντίπαλός μας” τόνισε η Αμερικανίδα πολιτικός.