Μετά τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών το “κάδρο” αλλάζει, δεν είναι όμως ακόμα ξεκάθαρο με ποιο τρόπο.
Γαλλία και Ρωσία αντιδρούν στα τρομοκρατικά χτυπήματα εναντίον τους με σφοδρούς βομβαρδισμούς κατά των τζιχαντιστών στη Συρία, η Γερμανία δήλωσε ότι προς το παρόν δεν κρίνει σκόπιμο να προστεθεί στις 16 χώρες που κάνουν επιθέσεις στη Συρία, ενώ η Αμερική δεν μοιάζει να έχει ανοίξει πλήρως τα χαρτιά της. Για την ώρα η Γαλλία αποφάσισε να επικαλεστεί το Άρθρο 42 (7) της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης -το οποίο προβλέπει ότι οι χώρες της Ένωσης πρέπει να παράσχουν “βοήθεια και συνδρομή” σε κράτος-μέλος που πλήττεται από ένοπλη επίθεση- και όχι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ.
Όλα αυτά συνθέτουν ένα σκηνικό ρευστό και πολύπλοκο, με την Τουρκία να συνεχίζει να θεωρείται από πολλούς παίκτης-κλειδί στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, αλλά και της προσφυγικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη ως αποτέλεσμα της αστάθειας στην περιοχή.
Σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία, τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία αναμένονται με τεράστιο ενδιαφέρον. Όπως διαβάζουμε, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να θέσει στην Τουρκική ηγεσία το ζήτημα της δημιουργίας hot spots στη γειτονική μας χώρα με στόχο τη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία απευθείας στις χώρες της Ευρώπης, ζητώντας επίσης τη συμβολή της Αγκυρας στην εξάρθρωση των κυκλωμάτων των διακινητών.
Από την πλευρά της η Τουρκία αναμένεται να στείλει τα δικά της μηνύματα στην Ευρώπη, όσον αφορά τα ανταλλάγματα που επιδιώκει, προκειμένου να εμπλακεί πιο ενεργά και εποικοδομητικά στη διαχείριση των προσφυγικών ροών.