Οι φάκελοι "S" δεν απέτρεψαν το μακελειό

Πάνω από 10.000 άνθρωποι, περιλαμβανομένου του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, ο οποίος ανατινάχθηκε το βράδυ της Παρασκευής στον χώρο συναυλιών Μπατακλάν, αφού πυροβόλησε δεκάδες ανθρώπους, έχουν φάκελο “S” στη Γαλλία, βάσει ενός συστήματος των γαλλικών υπηρεσιών πληροφοριών και ασφαλείας για την παρακολούθηση εξτρεμιστών.

Οι φάκελοι “S” από τον όρο “sûreté de l’État”, για πρόσωπα που θεωρείται ότι απειλούν την κρατική ασφάλεια ενημερώνονται καθημερινά από την Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Ασφάλειας (Direction générale de la sécurité intérieure, DGS). Αφορούν μεταξύ άλλων χούλιγκαν, μέλη οργανώσεων της άκρας αριστεράς και της άκρας δεξιάς, καθώς και ριζοσπαστικοποιημένους ισλαμιστές.

«Υπάρχουν πάνω από 10.000 πρόσωπα» που έχουν τέτοιο μητρώο, υπενθύμισε το Σαββατοκύριακο ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Από αυτούς, οι μισοί και πλέον είναι ριζοσπαστικοποιημένοι ισλαμιστές ή πρόσωπα που πιστεύεται πως συνδέονται με τρομοκρατικές οργανώσεις.

Οι φάκελοι προορίζονται για τις υπηρεσίες ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να ανατρέχουν σε αυτούς όταν κάποιος από τους υπόπτους ελέγχεται ή συλλαμβάνεται. Μπορούν επίσης να ανατρέχουν σε αυτούς στελέχη των υπηρεσιών πληροφοριών, του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας.

Από τα πρόσωπα αυτά δεκάδες είναι γνωστά και πολλά έχουν καταδικαστεί για τη διάπραξη τρομοκρατικών ενεργειών, ενώ άλλο θεωρείται ότι μπορεί να ριζοσπαστικοποιηθούν ή ότι είναι ριζοσπαστικοποιημένα.

Πηγή: ΑΠΕ