Choice

Νύχτες όπως αυτή της Παρασκευής είναι ικανές να αλλάξουν τη ροή της ιστορίας.

Η βαρβαρότητα και ο φανατισμός του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο σύμφωνα με τον πρόεδρο της Γαλλίας βρίσκεται πίσω από το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα που βούτηξε στο αίμα την Πόλη του Φωτός, δεν είναι η πρώτη φορά που κάνουν την εμφάνισή τους σε αυτή την αποτρόπαια μορφή. Μόλις την Πέμπτη που μας πέρασε η Βηρυτός θρήνησε τουλάχιστον 44 νεκρούς από αντίστοιχο χτύπημα, ενώ και το ρωσικό αεροπλάνο που έπεσε στην έρημο του Σινά ήταν σύμφωνα με τις περισσότερες ενδείξεις αποτέλεσμα τρομοκρατικής ενέργειας του ISIS.

Οι επιθέσεις στο Παρίσι όμως χτύπησαν στην καρδιά της Ευρώπης, μιας Ευρώπης η οποία θα κληθεί το επόμενο διάστημα να αναμετρηθεί με τον ίδιο της τον εαυτό: τις αξίες που πρεσβεύει, τη δυνατότητά της να γίνεται πιο δυνατή συνθέτοντας και όχι χωρίζοντας, αλλά και το να μαθαίνει από λάθη του παρελθόντος, ώστε να αντιμετωπίσει την πολύπλοκη αυτή απειλή με ψυχραιμία και διορατικότητα. Κάποιοι αναφέρονται στα τραγικά γεγονότα της Παρασκευής ως στην 11η Σεπτεμβρίου της Γηραιάς Ηπείρου.

Ας μάθουμε όμως από τα λάθη διαχείρισης που ήρθαν στον απόηχο εκείνης της τραγικής μέρας, έτσι ώστε οι αθώες ζωές που πήραν οι δολοφόνοι την Παρασκευή να είναι οι τελευταίες. Κλείνοντας τα μάτια, το πρόβλημα του Ισλαμικού Κράτους δεν λύνεται, αυτό είναι σίγουρο. Αλλά όποιος νομίζει ότι γινόμενοι εμείς φανατικότεροι, σκληρότεροι και πιο κλειστόμυαλοι, θα στεφθούμε “νικητές”, δεν καταλαβαίνει ότι, αντίθετα, για να επικρατήσουν οι αξίες της Ευρώπης του ορθολογισμού, της ανοχής στη διαφορετικότητα και της αδελφοσύνης, θα πρέπει να συνοδεύονται και από τις αντίστοιχες πράξεις.

Ας επιλέξουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά η ροή της ιστορίας να αλλάξει, αλλά προς μια κατεύθυνση που θα τιμά τα ιδανικά μας, και ότι δεν θα γίνουμε έρμαιο στα χέρια ακραίων και σκοταδιστών, από όπου κι αν αυτοί προέρχονται.