Ταυτοποιήθηκε ένας από τους καμικάζι της επίθεσης στο Παρίσι

Γάλλος υπήκοος, 29 ετών, μεγαλωμένος σε υποβαθμισμένο προάστιο του Παρισιού είναι ο ένας από τους επτά καμικάζι που σκόρπισαν τον θάνατο στο Παρίσι. Ονομάζεται Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ και η αστυνομία έχει ήδη συλλάβει τον πατέρα και τον αδερφό του, μετά από έρευνες στα σπίτια τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ισμαήλ Ομάρ Μοστεφαΐ είχε πάει στη Συρία μέσω Τουρκίας.

Μια συνοικία με μονοκατοικίες στην κοινότητα Ρομιγί-σιρ-Σεν αποκλείστηκε το βράδυ του Σαββάτου από τις δυνάμεις ασφαλείας που ζήτησαν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας δημοσιογράφος ενός τοπικού τηλεοπτικού καναλιού. Σύμφωνα με μια πηγή προσκείμενη στις έρευνες η επιχείρηση αφορούσε στον οικογενειακό περίγυρο ενός από τους δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν, έναν Γάλλο 29 ετών γεννημένο στο Κουρκουρόν, κοντά στο Παρίσι. Ο άνδρας αυτός είχε καταδικαστεί για αδικήματα του κοινού ποινού δικαίου αλλά δεν είχε φυλακιστεί ποτέ. Αναγνωρίστηκε από τις αρχές χάρη στο αποτύπωμα ενός κομμένου δακτύλου.

Παράλληλα, την φωτογραφία ενός εκ των τρομοκρατών που εκτέλεσαν το τρομακτικό κτυπάμε στο Παρίσι δημοσιεύει στο twitter, με το ψευδώνυμο RAMI ένας λογαριασμός που φέρεται να έχει τα τελευταία δυο χρόνια απευθείας πληροφόρηση για το ISIS και τους τζιχαντιστές με επίκεντρο την Συρία,αλλά και την Μέση Ανατολή. Ο συγκεκριμένος λογαριασμός στο twitter δημοσιεύει την φωτογραφία του τρομοκράτη ο οποίος κρατά το κοράνι είναι ζωσμένος με γιλέκο που διαθέτει θήκες για τοποθέτηση εκρηκτικών και μπροστά του έχει φορητό υπολογιστή, καθώς είναι γνωστό ότι η επικοινωνία και ο συντονισμός τέτοιων κτυπημάτων γίνεται μέσω κωδικοποιημένων μηνυμάτων στα social media.

Βρέθηκε ΙΧ που χρησιμοποιήθηκε στις επιθέσεις

Ένα αυτοκίνητο, που χρησιμοποιήθηκε κατά τις επιθέσεις που έγιναν το βράδυ της Παρασκευής εναντίον δύο εστιατορίων στο ανατολικό Παρίσι, βρέθηκε στο Μοντρέιγ, στα ανατολικά προάστια του Παρισιού, ανακοίνωσαν σήμερα αστυνομικές πηγές.

Έξι άτομα του περιβάλλοντος του Ομάρ Ισμαήλ Μοστεφαΐ, του Γάλλου καμικάζι ο οποίος αναγνωρίστηκε ως ένας από τους δράστες της επίθεσης στην αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν στο Παρίσι, τέθηκαν υπό κράτηση, κυρίως ο πατέρας του και ο αδελφός του όπως και η σύζυγος του τελευταίου, ανακοίνωσαν σήμερα δικαστικές και αστυνομικές πηγές.

Πολλά τουφέκια καλάσνικοφ του ίδιου τύπου με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν στις επιθέσεις στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής ανακαλύφθηκαν στο μαύρο αυτοκίνητο μάρκας Seat. Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν την παρουσία ενός μαύρου Seat το οποίο χρησιμοποιήθηκε από τους δράστες των επιθέσεων εναντίον μπαρ και εστιατορίων σε τρεις τοποθεσίες του ανατολικού Παρισιού.

Από Σερβία πέρασε ο ύποπτος που είχε ταυτοποιηθεί στη Λέρο

Ο ύποπτος με το συριακό διαβατήριο, που ταυτοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου στη Λέρο, πέρασε από τη Σερβία στις 7 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το σερβικό υπουργείο Εσωτερικών.
«Ένας από τους υπόπτους για την τρομοκρατική επίθεση στο Παρίσι με τα αρχικά Α.Α. καταγράφηκε στην συνοριακή διάβαση στο Πρέσεβο, στις 7 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, όπου και τυπικά κατέθεσε αίτηση χορήγησης ασύλου», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνεται ότι τα στοιχεία του συμπίπτουν με τα στοιχεία του ατόμου που ταυτοποιήθηκε στις 3 Οκτωβρίου στην Ελλάδα.

Για το άτομο αυτό δεν υπήρχε ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ, διευκρινίζει το σερβικό ΥΠΕΣ.

Συλλήψεις και στο Μολενμπεκ των Βρυξελλών

Συλλήψεις έγιναν και στις Βρυξέλλες, όπου έχει νοικιαστεί ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποίησαν οι τρομοκράτες. Ο υπουργός Δικαιοσύνης του Βελγίου, Κουν Χέενς, δήλωσε μέσω twitter ότι η βελγική αστυνομία έκανε συλλήψεις “πολλών ατόμων” στο πλαίσιο επιχείρησης που πραγματοποίησε στη συνοικία Μολενμπέκ των Βρυξελλών, η οποία συνδέεται με τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι.

Αυτόπτες μάρτυρες των επιθέσεων στο Παρίσι είχαν αναφέρει ότι είδαν τους δράστες να επιβαίνουν σε ένα αυτοκίνητο με βελγικές πινακίδες. Μέσα στο όχημα αυτό βρέθηκαν αποδείξεις από ένα πάρκινγκ στο Μολενμπέκ. Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι έχουν συλληφθεί. Επισήμως πάντως δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός των συλληφθέντων.

Σε μια φωτογραφία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του τηλεοπτικού δικτύου RTBF, διακρίνεται ένας άνδρας που φορά χειροπέδες και έχει δεμένα τα μάτια. Οι αστυνομικοί σταμάτησαν “ένα Golf 3, παλιό μοντέλο, έβγαλαν από μέσα έναν άνδρα και του πέρασαν χειροπέδες” είπε ένας κάτοικος της περιοχής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του. Τα γεγονότα αυτά έγιναν “γύρω στις 5 το απόγευμα (18.00 ώρα Ελλάδας) και ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος”, πρόσθεσε η ίδια πηγή διευκρινίζοντας ότι ο συλληφθείς ήταν περίπου 30-40 ετών.

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι στην περιοχή είχαν αναπτυχθεί ένοπλοι αστυνομικοί –ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν κουκούλες– καθώς και άνδρες της υπηρεσίας αποναρκοθέτησης του υπουργείου Άμυνας. Στο Βέλγιο το επίπεδο του συναγερμού αυξήθηκε από 2 σε 3, την ύψιστη βαθμίδα, για τα γεγονότα στα οποία μετέχει μεγάλο πλήθος ανθρώπων, όπως οι αθλητικές συναντήσεις ή οι επίσημες εκδηλώσεις, όπου θα μπορεί να αναπτυχθεί ο στρατός σε ενίσχυση των δυνάμεων της αστυνομίας, ανακοίνωσε χθες το βράδυ η βελγική κυβέρνηση.

Ο Πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ δήλωσε ότι τουλάχιστον ένας από αυτούς που συνελήφθησαν στην συνοικία Μολενμπέκ πιστεύεται ότι είχε περάσει το προηγούμενο βράδυ στο Παρίσι, όπου δύο αυτοκίνητα με βελγικές πινακίδες κατασχέθηκαν κοντά στις περιοχές στις οποίες σημειώθηκαν οι προχθεσινές αιματηρές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων και η αίθουσα συναυλιών Μπατακλάν.

“Οι επιχειρήσεις της αστυνομίας θα συνεχιστούν”, δήλωσε παράλληλα ο Μισέλ στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL, την ώρα που τα βελγικά μέσα ενημέρωσης μετέδιδαν ειδήσεις σχετικά με την συνεχιζόμενη δράση των δυνάμεων ασφαλείας καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας στην Μολενμπέκ, δυτικά του κέντρου των Βρυξελλών, στην οποία ζουν πολλοί μουσουλμάνοι, κυρίως οικογένειες που προέρχονται από το Μαρόκο και την Τουρκία.

Συνεργασία με το FBI και άλλες υπηρεσίες ασφαλείας

Σε συντονισμό με το Ομοσπονδιακό Γραφείο Έρευνας (FBI) και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες ασφαλείας, στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ συνεργάζονται με τα γαλλικές αρχές για τη συγκέντρωση πληροφοριών που ενδέχεται να σχετίζονται με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Στελέχη του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ βρίσκονται σε επαφή με τα υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Γαλλίας και προσφέρουν την πλήρη συνεργασία τους, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

«Αντιλαμβανόμαστε επίσης ότι πολλοί υπήκοοι των ΗΠΑ τραυματίστηκαν και μία Αμερικανίδα σκοτώθηκε στις επιθέσεις. Λαμβάνουμε τα αρμόζοντα μέτρα για αυτό, και η Υπηρεσία Δικαιοσύνης για τα Θύματα της Τρομοκρατίας στο Εξωτερικό υποστηρίζει τη βοήθεια που προσφέρει η κυβέρνηση στα θύματα και στις οικογένειές τους διαμέσου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και του FBI», τονίζει αξιωματούχος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Πλαστό το διαβατήριο του βομβιστή – καμικάζι

Το συριακό διαβατήριο το οποίο βρέθηκε κοντά στη σορό του ενός από τους βομβιστές-καμικάζι που διέπραξαν τις επιθέσεις στο Παρίσι ενδέχεται να είναι πλαστό, όπως μετέδωσαν ΜΜΕ, επικαλούμενα μια πηγή στις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ.

Γαλλικά μέσα ενημέρωσης είχαν μεταδώσει χθες ότι ένα συριακό διαβατήριο βρέθηκε κοντά στο πτώμα του ενός από τους εξτρεμιστές που ανατινάχθηκαν έξω από το Σταντ ντε Φρανς. Όμως Αμερικανός αξιωματούχος είπε στο τηλεοπτικό δίκτυο CBS News ότι το διαβατήριο αυτό μπορεί να είναι πλαστό. Ο αριθμός του δεν αντιστοιχεί σε κανένα διαβατήριο που έχει εκδοθεί από τις αρχές της Συρίας και η φωτογραφία δεν αντιστοιχεί στο όνομα του κατόχου, εξήγησε χαρακτηριστικά.

 

Καταδικάζουν την επίθεση 99 ένοπλες οργανώσεις της Συρίας

Σε κοινή ανακοίνωσή τους, 99 ένοπλες οργανώσεις οι οποίες δρουν στη Συρία, περιλαμβανομένης της Τζάις αλ Ισλάμ («Στρατός του Ισλάμ») καταδίκασαν με τους εντονότερους όρους τις επιθέσεις στο Παρίσι, που σκότωσαν τουλάχιστον 129 ανθρώπους. Στην ανακοίνωση, η συντονισμένη επιχείρηση που διεξήγαγε το ΙΚ χαρακτηρίζεται μια «εγκληματική επίθεση», η οποία αντίκειται «στους [ισλαμικούς] νόμους και τις αξίες της ανθρωπότητας».

Η πλειονότητα των οργανώσεων ανταρτών στη Συρία πολεμούν τόσο εναντίον του καθεστώτος του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, όσο και του ΙΚ, που έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα του εδάφους της Συρίας και του Ιράκ. «Αυτή η τρομοκρατία δεν διαφέρει από την τρομοκρατία που υφίσταται καθημερινά ο συριακός λαός τα τελευταία πέντε χρόνια», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Πηγές: Ημερησία, Ναυτεμπορική, euro2day