Απορρίφθηκε οριακά από τη Γενική Συνέλευση της Unesco η αίτηση του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στους κόλπους του Οργανισμού, μια εξέλιξη που προφανώς ικανοποιεί Σερβία και Ρωσία οι οποίες πίεζαν ιδιαίτερα προς την κατεύθυνση της απόρριψης και αποτελεί πλήγμα στην προσπάθεια του Κοσόβου να διασφαλίσει, βήμα βήμα, διεθνή αναγνώριση ως ανεξάρτητο κράτος.
Η υποψηφιότητα του Κοσόβου, το οποίο ανακήρυξε μονομερώς την ανεξαρτησία του από τη Σερβία το 2008, απορρίφθηκε καθώς δεν συγκέντρωσε την αναγκαία πλειοψηφία των δύο τρίτων των ψήφων, όπως σημειώνει το in.gr Από τις 195 χώρες-μέλη της UNESCO οι 92 ψήφισαν υπέρ, οι 50 κατά και 22 απείχαν από την ψηφοφορία. Το Κόσοβο χρειαζόταν άλλες τρεις ψήφους στήριξης (συνολικά 95) για να γίνει δεκτό το αίτημά του.
Η Σερβία και η Ρωσία τάχθηκαν κατηγορηματικά κατά της ένταξης του Κοσόβου στους κόλπους του Παγκόσμιου Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό. Λίγο πριν την ψηφοφορία, το Βελιγράδι ζήτησε την αναβολή της, αλλά το αίτημα απορρίφθηκε από τις χώρες-μέλη της UNESCO.
Ο Σέρβος πρεσβευτής στην Οργάνωση Ντάρκο Τανάσκοβιτς, ζητώντας την απόρριψη της υποψηφιότητας, τόνισε ότι «το Κόσοβο δεν είναι κράτος, είναι έδαφος υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ». H, δε, εκπρόσωπος της Ρωσίας Ελεονόρα Μιτροφάνοβα επέκρινε την «πολιτικοποίηση» της UNESCO, σχολιάζοντας ότι «η κατάσταση στο Κόσοβο δεν είναι σταθερή και η εξέταση αυτής της υποψηφιότητας είναι πρόωρη».
Εάν το αίτημα γινόταν δεκτό, η Πρίστινα θα αναλάμβανε τη διαχείριση τεσσάρων συγκροτημάτων της Ορθόδοξης Σερβικής Εκκλησίας -μεταξύ των οποίων τα μοναστήρια του Πετς και της Γκρατσάνιτσα- που έχουν χαρακτηριστεί μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς. Η απόρριψη του αιτήματος του Κοσόβου για ένταξη στην UNESCO συνιστά μία «δίκαιη και ηθική νίκη» για τη Σερβία, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Τόμισλαβ Νίκολιτς μετά την ψηφοφορία.
Την ίδια στιγμή στην Πρίστινα, ο επικεφαλής της διπλωματίας του Κοσόβου Χασίμ Θάτσι διαβεβαίωσε ότι «εκείνοι που αγωνίστηκαν υπέρ του Κοσόβου κατέβαλαν τη μέγιστη προσπάθεια». «Ο δρόμος που έχει πάρει το Κόσοβο είναι αμετάκλητος και θα καταθέσουμε υποψηφιότητα σε άλλους οργανισμούς και ξανά για να ενταχθούμε στην UNESCO» τόνισε μέσω της σελίδας του στο Facebook.
«Κρίμα, μας έλειπαν τρεις ψήφοι, όμως μόλις αρχίσαμε και μας ενθαρρύνει η στήριξη που λάβαμε: 92 ψήφοι υπέρ!» έγραψε από την πλευρά του στο Twitter ο υπουργός Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης του Κοσόβου Μπεκίμ Τσολάκου.