Το Ιράν θα συμμετέχει στον επόμενο γύρο συνομιλιών για τη Συρία

Στον επόμενο γύρο των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία, θα συμμετέχει και το Ιράν, σύμφωνα με τον κορυφαίο σύμβουλο του ανώτατου ηγέτη, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεϊ. Η δήλωση έρχεται μία εβδομάδα μετά την απειλή της Τεχεράνης ότι θα αποχωρήσει από τη διαδικασία.

Οι παγκόσμιες και περιφερειακές δυνάμεις, ανάμεσα τους και το Ιράν, συναντήθηκαν στη Βιέννη στις 30 Οκτωβρίου για να συζητήσουν μια πολιτική λύση για τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας. Λίγες μέρες αργότερα, το Ιράν απείλησε ότι θα αποχωρήσει από τον επόμενο γύρο των συνομιλιών, κατηγορώντας τον «αρνητικό ρόλο» που διαδραματίζει η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι σκληρός αντίπαλος της Τεχεράνης στην περιοχή.

«Το Ιράν θα είναι ενεργά παρών στις συνομιλίες (για την ειρήνη στην Συρία). Θα ανακοινώσει τα στάνταρτ του και θα διατηρήσει τις κόκκινες γραμμές του», είπε ο σύμβουλος Εξωτερικής Πολιτικής του Χαμενεΐ, Αλι Ακμπάρ Βελεγιάτι, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θα υποστηρίξουμε τον σύμμαχό μας, τη Συρία, όχι μόνο στον τομέα της άμυνας, αλλά και στην πολιτική σκηνή», πρόσθεσε ο ίδιος. Το Ιράν υποστηρίζει τον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ-Άσαντ εναντίον των ανταρτών που στηρίζονται από τις περιφερειακές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας, του Κατάρ και της Τουρκίας.