Σύμφωνα με την κυριακάτικη WELT ήδη τον Μάρτιο ο επικεφαλής της FRONTEX, Φαμπρίς Λεγκέρι είχε προειδοποιήσει την καγκελαρία και το γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών για μεγάλη άνοδο των προσφυγικών ροών.
Επικαλούμενος πηγές στη Λιβύη ο Φαμπρίς Λεγκέρι είχε αναφέρει τότε ότι και μόνον ο αριθμός των ανθρώπων που ήταν έτοιμος να έρθει από εκεί στην Ευρώπη ανέρχεται στο μισό με ένα εκατομμύριο άτομα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Ιούνιο, ο επικεφαλής της FRONTEX είχε ενημερώσει σε κλειστή συνεδρίαση στη γερμανική βουλή ότι η παράνομη διέλευση στα σύνορα Τουρκίας-Ελλάδας θα αυξηθεί φέτος κατά 550%. Επίσης, προειδοποίηση ότι η Γερμανία θα πρέπει να αναμένει για το 2015 ως και 300.000 Κοσοβάρους είχε στείλει ήδη τον Φεβρουάριο και η γερμανική πρεσβεία στην Πρίστινα.
Παρ΄ όλες τις ενδείξεις και πληροφορίες, το αρμόδιο γερμανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε μόλις στις 19 Αυγούστου επίσημα τη νέα εκτίμησή του ότι για φέτος ο αριθμός των προσφύγων θα ανέλθει στις 800.000. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μόνο στη βάση αυτής της πρόγνωσης επιτρεπόταν να δραστηριοποιηθούν οι αρμόδιες υπηρεσίες, περιφέρειες και δήμοι για να δημιουργήσουν τις αναγκαίες υποδομές για την υποδοχή των προσφύγων.
Κλείσιμο συνόρων στα Βαλκάνια;
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα οι γερμανικές αρχές ασφάλειας προετοιμάζονται λόγω του διογκούμενου προσφυγικού κύματος για το ενδεχόμενο να κλείσουν οι βαλκανικές χώρες τα σύνορά τους. Επικαλούμενη εμπιστευτική έκθεση του κέντρου ανάλυσης GASIM στο οποίο συμμετέχουν μεταξύ άλλων μυστικές υπηρεσίες και αστυνομικές αρχές της Γερμανίας όπως επίσης και το ΥΠΕΞ, η WELT γράφει, ότι αν συμβεί αυτό, τότε “το ελληνικό σύστημα της περιστρεφόμενης πόρτας” θα ακινητοποιηθεί.
Χωρίς ευρωπαϊκή βοήθεια η άμεση συνέπεια αυτού του “μποτιλιαρίσματος” θα ήταν εκρηκτικές καταστάσεις στα σύνορα, “πανικός και χάος στους πρόσφυγές και στις αρχές”. Τα πιθανά σενάρια σε αυτή την περίπτωση είναι οι πρόσφυγες να επιλέξουν να έρθουν στην Ευρώπη είτε μέσω της Βουλγαρίας, είτε μέσω Αλβανίας και Ιταλίας. Η Ελλάδα θα πρέπει να αναλάβει ένα σημαντικότερο ρόλο για την επαναπροώθηση των προσφύγων στην Τουρκία. Σε κάθε περίπτωση όμως το GASIM προβλέπει την αύξηση των προσφυγικών ροών, προπαντός Σύρων που βρίσκονται στον Λίβανο και στην Ιορδανία.
Πηγή: dw.com