Την πρώτη του πορεία στο κέντρο της γερμανικής πρωτεύουσας έκανε το ξενοφοβικό «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), που έχει μετασχηματιστεί σε «συγκοινωνούν δοχείο» του ισλαμοφοβικού Pegida -το οποίο δεν έχει «πατήσει» στο Βερολίνο. Οι περίπου 3.500 υποστηρικτές του AfD βρήκαν απέναντί τους λιγότερους αντιδιαδηλωτές με συνθήματα κατά του ρατσισμού. Η ένταση δεν αποφεύχθηκε, όμως η ισχυρή κινητοποίηση της αστυνομίας απέτρεψε συγκρούσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων.
Η πορεία του AfD εναντίον της πολιτικής στο προσφυγικό είχε διοργανωθεί ως επίδειξη δύναμης στην πρωτεύουσα, ενώ η καγκελάριος Μέρκελ βρίσκεται υπό πίεση για την πολιτική που ακολουθεί στο θέμα -οι επικρίσεις σε βάρος της ζητούν να τεθεί «όριο» στους αριθμούς προσφύγων που δέχεται η Γερμανία.
Η τάση αυτή έχει αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις, ενώ εντός της πολιτικής σκηνής έχει φανεί με «εσωκομματική γκρίνια» τόσο από στελέχη του ίδιου του CDU όσο και από το αδελφό κόμμα του βαυαρικού CSU.
Το μεσημέρι του Σαββάτου, το AfD κατάφερε να κινητοποιήσει στο Βερολίνο περίπου 3.500 άτομα (αρκετοί είχαν έρθει από άλλα σημεία της χώρας). Η πορεία του ξεκίνησε από το Κόκκινο Δημαρχείο και έφτασε μέχρι τον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό. Τα συνθήματα ήταν «σταματήστε το χάος του ασύλου», «το άσυλο χρειάζεται όρια», «η Μέρκελ πρέπει να φύγει», ενώ τα πλακάτ έδειχναν την Μέρκελ με ισλαμική μαντίλα ή στο έμβλημα της Στάζι.
Εν ολίγοις, τα συνθήματα ήταν πανομοιότυπα με εκείνα στις αναβιωθείσες διαδηλώσεις του ισλαμοφοβικού Pegida -πολλά από τα πλακάτ μάλιστα ήταν ακριβώς τα ίδια που τυπώνονται για εκείνες τις συγκεντρώσεις.
Στην μέση της διαδρομής της πορείας του AfD κατέληξε μικρότερη αντιδιαδήλωση που είχαν διοργανώσει ομάδες κατά του ρατσισμού και αντιφασιστικές οργανώσεις. Η αστυνομία είχε κινητοποιηθεί με περίπου 1.000 άτομα για να κρατήσει σε απόσταση τις διαδηλώσεις -μικρότερες συγκεντρώσεις εναντίον του AfD έγιναν και στην κατάληξη της πορείας του. Τα συνθήματα των αντιδιαδηλωτών ήταν «έξω οι ναζί» ή «δεν υπάρχει δικαίωμα για νεοναζιστική προπαγάνδα».
Σύμφωνα με την αστυνομία, στις παρυφές της συγκέντρωσης του AfD τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Αντεγκλήσεις σημειώθηκαν μεταξύ μελών των αντίθετων διαδηλώσεων, χωρίς όμως συγκρούσεις.
Το AfD είχε εμφανιστεί ως πρώτο ευρωσκεπτικιστικό κόμμα στη Γερμανία στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και είχε σχηματιστεί πάνω στην αντίθεση για τα πακέτα προς τις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα (και κυρίως στην αντίθεση απέναντι στην Ελλάδα).
Το κόμμα είχε οριακά μείνει εκτός Κοινοβουλίου στις τελευταίες εκλογές. Με την υποχώρηση της ρητορικής απέναντι στους «υπερχρεωμένους του Νότου», το AfD έχει προσεταιριστεί πλέον την ξενοφοβική ρητορική που βρίσκει έκφραση στις διαδηλώσεις του Pegida και -όντας το μοναδικό κόμμα που έχει επισήμως δηλώσει την υποστήριξή του στο «κίνημα εναντίον της ισλαμοποίησης»- έχει πλέον καταλήξει ουσιαστικά «αδελφός σχηματισμός».