Τέλος εποχής: Κλείνει οριστικά το ειδησεογραφικό πρακτορείο Tanjug

Στα τέλη Νοεμβρίου το ιστορικό σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Tanjug θα σιγήσει για πάντα. Τότε θα διακοπεί οριστικά η λειτουργία του ενώ ήδη από την 31η Οκτωβρίου έχει επισήμως πάψει να υπάρχει.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ανεπιτυχούς προσπάθειας ιδιωτικοποίησης του Tanjug αφού η σερβική κυβέρνηση δεν παρέτεινε τη διορία για την αναζήτηση αγοραστή. Η διευθύντρια του πρακτορείου Μπράνκα Τζούκιτς ενημέρωσε το Διοικητικό Συμβούλιο και τους εκπροσώπους των εργαζομένων για την παύση λειτουργίας του και ανέφερε ότι οι 188 εργαζόμενοι θα απολυθούν λαμβάνοντας τη νόμιμη αποζημίωση, όπως αναφέρει το ethnos.gr

Το  Tanjug όπως και άλλες 72 επιχειρήσεις στον χώρο των ΜΜΕ (κυρίως τοπικά ΜΜΕ) που ανήκουν στο δημόσιο τέθηκαν προς πώληση. Η διορία έληξε στις 31 Οκτωβρίου και σύμφωνα με την κρατική εταιρία ιδιωτικοποιήσεων πωλήθηκαν 36 ΜΜΕ ενώ για το Tanjug δεν υπήρξαν ενδιαφερόμενοι.

Το Tanjug ιδρύθηκε το 1943 από το Κομουνιστικό Κόμμα της Γιουγκοσλαβίας με σκοπό να ενημερώνει για την αντιστασιακή δράση των Παρτιζάνων του Τίτο. Μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο αναδείχθηκε σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων κυρίως διότι διέθετε ένα ευρύ δίκτυο ανταποκριτών σε πολλές χώρες της Αφρικής και της νότιας Αμερικής, ενώ εξαιτίας της πολιτικής ουδετερότητας της τιτοϊκής Γιουγκοσλαβίας είχε καλή πρόσβαση σε ένοπλες οργανώσεις και απελευθερωτικά κινήματα σε όλο τον κόσμο.

Τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 του περασμένου αιώνα το Tanjug αποτελούσε πηγή αναφοράς για τα μεγαλύτερα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων.