Ολάντ: Ο πρώτος δυτικός ηγέτης στη Γουινέα στην μετα - Eμπολα εποχή

Τη Γουινέα θα επισκεφθεί ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η πρώτη επίσημη επίσκεψη ξένου ηγέτη μετά το ξέσπασμα της επιδημίας του ιού Έμπολα σε χώρες της δυτικής Αφρικής. Ο γάλλος πρόεδρος θα συνεχίσει το ταξίδι του στην κοντινή Σενεγάλη, όπου θα προεδρεύσει το Σάββατο συνόδου των γαλλόφωνων κρατών.

Ο Ολάντ θα ξεκινήσει την Παρασκευή την επίσκεψή του από νοσοκομείο του Κονακρί και νωρίς το απόγευμα θα πάρει μέρος σε στρογγυλό τραπέζι για την αντιμετώπιση του ιού.

Στη Γουινέα έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 1.260 θάνατοι από την ασθένεια και συνολικά 2.100.

Παράλληλα, ενόψει της συνόδου στη Σενεγάλη, ο Ολάντ «προειδοποίησε» τους αφρικανούς ηγέτες ενάντια στην προσπάθειά τους να τροποποιήσουν το Σύνταγμα των χωρών τους για να παραμείνουν στην εξουσία τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουν από την αναγκαστική αποχώρηση του προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο Μπλεζ Κομπαορέ.

Ο Ολάντ ο οποίος θα ηγηθεί συνόδου κορυφής των γαλλόφωνων κρατών στη Σενεγάλη το Σάββατο, προσπαθεί να εξισορροπήσει μεταξύ της διαχείρισης των περιφερειακών συμφερόντων του Παρισιού, του αποικιακού παρελθόντος της χώρας του, αλλά και της επιθυμίας της Γαλλίας να πιέσει για περισσότερη δημοκρατία.

Διαβάστε περισσότερα στο:

http://www.tovima.gr/world/article/?aid=654451