Η αύξηση των μεταναστών «καίει» τον Κάμερον

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων σύμφωνα με τα οποία σημειώθηκε νέα μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης —κατά το μεγαλύτερο μέρος της από κράτη μέλη της ΕΕ— ερμηνεύθηκε σήμερα ως πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, η κυβέρνηση του οποίου επιδιώκει να επιβάλει περιορισμούς στην ελεύθερη κίνηση των προσώπων, πιεζόμενη από την αύξηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) κι ενώ δεν απομένουν παρά έξι μήνες ως τις βουλευτικές εκλογές.

Η εθνική στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας ανακοίνωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το «ισοζύγιο» της μετανάστευσης (η διαφορά μεταξύ του αριθμού των μεταναστών που έφθασαν και εκείνων που έφυγαν από τη χώρα) παρουσίασε αύξηση κατά 39%, ή 260.000 πρόσωπα, από τον Ιούνιο του 2013.

Συνολικά, στη Βρετανία έφθασαν 583.000 μετανάστες κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, με πάνω από τους μισούς να είναι μέλη των υπολοίπων 27 κρατών μελών της ΕΕ. Εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι ισχυρότερες μεταναστευτικές ροές προήλθαν από την Κίνα, την Ινδία και την Αυστραλία.

Μεταξύ των κρατών της Ευρώπης, οι περισσότερες νέες αφίξεις μεταναστών προήλθαν από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δύο χώρες οι οποίες είχαν μεν ενταχθεί στην ΕΕ το 2007, αλλά οι υπήκοοι των οποίων απέκτησαν μόλις την 1η Ιανουαρίου 2014 το δικαίωμα να επωφεληθούν από την ελευθερία μετακίνησης και εργασίας σε κάθε άλλη χώρα μέλος.

Είχαν υπάρξει κινδυνολογικές εκτιμήσεις στη Βρετανία περί «πλημμύρας» μεταναστών από τις χώρες αυτές. Ο αριθμός των Ρουμάνων μεταναστών στη χώρα έφθασε τους 103.900 στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2014, αριθμός ο οποίος σηματοδοτεί μια αύξηση +468%. Οι μετανάστες από τη Βουλγαρία, που έφθασαν τους 31.500, αυξήθηκαν κατά +205%.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Κάμερον φέρεται αποφασισμένο να προωθήσει την επιβολή ενός δραστικού περιορισμού της καθαρής μετανάστευσης στη χώρα στα 100.000 πρόσωπα ετησίως.

Διαβάστε περισσότερα στο:

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=64100149