Ειδικές δυνάμεις «ολιγάριθμες για συμβούλους» στέλνουν οι ΗΠΑ στη Συρία

Άνδρες των ειδικών δυνάμεων θα αναπτύξουν οι ΗΠΑ στις, υπό κουρδικό έλεγχο, βόρειες περιοχές της Συρίας και η επίσημη ανακοίνωση της αποστολής αναμένεται από τον Λευκό Οίκο εντός των επομένων ωρών, σύμφωνα με ανώτερο Αμερικανό αξιωματούχο.

Η ομάδα, σύμφωνα πάντα με τις πρώτες αυτές πληροφορίες, θα έχει συμβουλευτικό και υποστηρικτικό ρόλο προς όσους μάχονται κατά του ακραίου «Ισλαμικού Κράτους» στη Συρία, εξασφαλίζοντας ευκολότερη και γρηγορότερη πρόσβαση σε εξοπλισμό και επιμελητειακή βοήθεια. Αν και η αμερικανική διοίκηση θα παρουσιάσει την αποστολή αυτή, σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ως ενίσχυση της υπάρχουσας στρατηγικής που ακολουθείται, η πραγματικότητα είναι ότι πρόκειται για τεράστια «στροφή» όσον αφορά στη στάση του Λευκού Οίκου δεδομένων των αλλεπάλληλων διαβεβαιώσεων του Μπαράκ Ομπάμα ότι δεν πρόκειται να «πατήσουν αμερικανικές μπότες» στη Συρία. Επιπλέον, αμερικανικά ΜΜΕ σχολιάζουν ότι ούτως ή άλλως πρόκειται για απόφαση που ανεβάζει το επίπεδο κινδύνου καθώς οι άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων θα έρθουν, πιθανότατα, σε άμεση επαφή με τους εξτρεμιστές του «Ισλαμικού Κράτους».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο αριθμός των ανδρών που θα αναπτυχθεί στη βόρεια Συρία στις κουρδικές περιοχές «δεν θα ξεπερνά τους 50» και ότι η αποστολή τους θα είναι «μόνο να βοηθήσει το συντονισμό των τοπικών χερσαίων δυνάμεων με τις προσπάθειες της διεθνούς συμμαχίας» κατά του «Ισλαμικού Κράτους».

Επιπλέον, ο Μπαράκ Ομπάμα έδωσε εντολή επίσης ν’ αναπτυχθούν Α-10 Warthog και F15 μαχητικά στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ και ζήτησε να υπάρξουν συνεννοήσεις με την ιρακινή ηγεσία για να υπάρξει ανάπτυξη και επί ιρακινού εδάφους ειδικών αμερικανικών δυνάμεων για να συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις εκεί κατά του «Ισλαμικού Κράτους».  Και διέταξε να ενισχυθεί η στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ και προς Λίβανο και Ιορδανία.

Κατά τον Αμερικανό αξιωματούχο, ο Πρόεδρος Ομπάμα επιμένει ότι οι επιλογές αυτές στοχεύουν να ενισχύσουν τις διπλωματικές προσπάθειες του υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι για πολιτική διευθέτηση στη Συρία.

Οι πληροφορίες αυτές έρχονται ενώ γίνονται στη Βιέννη συζητήσεις μεταξύ των μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων που εμπλέκονται άμεσα πλέον στις συγκρούσεις στη Συρία (δηλαδή ΗΠΑ, Ρωσία, Σ. Αραβία, αλλά και Ιράν) ενώ η Μόσχα συνεχίζει να πλήττει αεροπορικώς στόχους του ISIS στη Συρία, με αντικαθεστωτικές δυνάμεις να υποστηρίζουν ότι πλήττει και άλλες οργανώσεις κατά του καθεστώτος Άσαντ.

Πηγές: BBC, New York Times, Reuters, Interfax