Κυβερνητική επέμβαση σε ΜΜΕ και συλλήψεις εφήβων για «προσβολή του Ερντογάν»
Τέσσερις ημέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές, η Τουρκία σείεται λόγω της κυβερνητικής επέμβασης στα μέσα ενημέρωσης του ομίλου Koza-Ipek, γεγονός που χαρακτηρίζεται από την αντιπολίτευση ως φίμωση. Ο όμιλος δραστηριοποιείται σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα μέσα ενημέρωσης. Η ιστορία του κρατά από το 1948. Αναρριχήθηκε κυρίως με τη δραστηριότητά του στο χώρο των χρυσωρυχείων. Το σημαντικότερο χαρακτηριστικό του ομίλου είναι το γεγονός ότι πρόσκειται στον ισλαμιστή ιεροκήρυκα Φετχουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος θεωρείται για το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) εχθρός.
Στο πλαίσιο των κυβερνητικών επιχειρήσεων εναντίον του κ. Γκιουλέν, άρχισε την 1η Σεπτεμβρίου δικαστική έρευνα σχετικά με τον όμιλο Koza-Ipek. Πριν από μερικές ημέρες, το δικαστήριο αποφάσισε τον διορισμό κυβερνητικής επιτροπείας στη διοίκηση του ομίλου. Έτσι, το πρωί, οι διορισμένοι επίτροποι άρχισαν να πηγαίνουν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου στην Κωνσταντινούπολη, με συνοδεία αστυνομικών. Υπήρξε αντίσταση από πλευράς εργαζομένων στον όμιλο μέσων ενημέρωσης και η αστυνομία έκανε χρήση βίας.
Ο όμιλος ελέγχει τα τηλεοπτικά κανάλια Kanalturk και Bugun TV και τις ημερήσιες εφημερίδες Bugun και Millet. Στις 09:15 το πρωί σίγησε η ζωντανή μετάδοση του Kanalturk, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το naftemporiki. Ο διευθυντής της εφημερίδας Bugun Ταρίκ Τορός είπε «δεν είμαστε κλωστοϋφαντουργία. Ο διορισμός θα έπρεπε να αφορά τη διοίκηση. Η μετάδοση θα έπρεπε να συνεχιστεί. Κάνουν όμως κάτι άλλο. Αν σιγήσει το κανάλι, αυτό είναι μαύρο στα κανάλια, είναι φίμωση των μέσων ενημέρωσης και επιχείρηση για τις εκλογές».
Τα μέσα ενημέρωσης του ομίλου είναι, μαζί με την εφημερίδα Τζουμχουριέτ και τα μέσα ενημέρωσης των ομίλων Dogan και Zaman, η αντιπολιτευτική μερίδα των τουρκικών ΜΜΕ. Πριν από το διορισμό των επιτρόπων, είχε προηγηθεί στις 8 Οκτωβρίου η αφαίρεση επτά τηλεοπτικών καναλιών από την τουρκική δορυφορική πλατφόρμα Digiturk. Επρόκειτο για τα δύο κανάλια του ομίλου Koza-Ipek και πέντε κανάλια του ομίλου Zaman.
Στις 10 Οκτωβρίου, τα ίδια κανάλια αφαιρέθηκαν από τη δορυφορική πλατφόρμα Turksat. Όλα αυτά με εισαγγελική εντολή και δίχως δικαστική απόφαση, πράγμα που προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.
Δίωξη σε παιδιά 12 και 13 ετών για «προσβολή του προέδρου Ερντογάν»
Η τουρκική δικαιοσύνη άσκησε εξάλλου δίωξη εναντίον δύο αγοριών 12 και 13 ετών για «προσβολή» του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με την κατηγορία ότι έσκισαν μια αφίσα με τη φωτογραφία του ισχυρού άνδρα της χώρας, όπως αναφέρει η εφημερίδα Hurriyet.
Στο κατηγορητήριο, η εισαγγελία του Ντιγιαρμπακίρ ζητεί να επιβληθεί στα αγόρια ποινή από 14 μήνες φυλάκιση ως τέσσερα χρόνια και οκτώ μήνες, διευκρινίζει η αστυνομία. Τα δύο αγόρια εντοπίστηκαν την 1η Μαΐου να σκίζουν μια αφίσα με τη φωτογραφία του Ερντογάν σε δρόμο του Ντιγιαρμπακίρ, πόλης της νοτιοανατολικής Τουρκίας η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Κούρδοι.
«Θέλαμε να σκίσουμε τις αφίσες για να πουλήσουμε το χαρτί. Δεν προσέξαμε ποιος ήταν στη φωτογραφία, δεν γνωρίζαμε ποιος είναι», δήλωσε το 12χρονο αγόρι στον δικαστή. Σύμφωνα με τον δικηγόρο τους Ισμαήλ Κορκμάζ, η δίκη των αγοριών θα αρχίσει στις 8 Δεκεμβρίου.
Τα αγόρια κατηγορούνται βάσει του άρθρου 299 του τουρκικού ποινικού κώδικα, το οποίο προβλέπει την τιμωρία οποιουδήποτε «πλήττει την εικόνα» του επικεφαλής του κράτους με ποινή φυλάκισης ως τέσσερα χρόνια.