Ρατσιστές, όχι "ανήσυχοι πολίτες"

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Προστασίας του Καταναλωτή της Γερμανίας, Χάικο Μάας, στέλεχος των Σοσιαλδημοκρατών (SPD), κατηγόρησε τους συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις του αντιισλαμικού κινήματος Pegida ότι φέρουν ηθική ευθύνη για τις ρατσιστικές επιθέσεις που σημειώνονται στη χώρα, όμως απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις.

«Όποιος συμμετέχει, φέρει και την ηθική ευθύνη για τις ενέργειες που ακολουθούν αυτές τις ακραίες υποκινήσεις», δήλωσε ο κ. Μάας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Bild.

Το Pegida αναμένεται να πραγματοποιήσει και τη Δευτέρα την καθιερωμένη συγκέντρωσή του στη Δρέσδη και ο Γερμανός υπουργός επεσήμανε ότι αυτή τη φορά η αστυνομία και η Δικαιοσύνη θα είναι σε εγρήγορση για να επέμβουν στην περίπτωση που διαπραχθούν αδικήματα.

«Όποιος επικροτεί ακόμη αυτές τις μεγαλειώδεις ανοησίες, δεν μπορεί μετά να λέει ότι είναι απλώς ένας “ανήσυχος πολίτης”», τόνισε ο κ. Μάας.

«Δεν πρόκειται πια για ανήσυχους πολίτες όταν στήνουν αγχόνες και επικροτούν τον ρατσιστικό λόγο. Είναι εχθροί της ανεκτικής δημοκρατίας μας», πρόσθεσε.

Παρ’ όλα αυτά, ο Γερμανός Υπουργός απέκλεισε το ενδεχόμενο να απαγορευθούν οι συγκεντρώσεις του Pegida, καθώς προστατεύονται από το σύνταγμα που προβλέπει ελευθερία έκφρασης και συνάθροισης.

Τουλάχιστον 200 αστυνομικοί επιστρατεύθηκαν την Κυριακή στην πόλη Φράιμπεργκ της Σαξονίας για να θέσουν υπό έλεγχο 400 διαδηλωτές οι οποίοι διαμαρτύρονταν για την άφιξη μεγάλου αριθμού προσφύγων στην περιοχή τους.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, η ατμόσφαιρα ήταν τεταμένη με τους διαδηλωτές να προσπαθούν να σταματήσουν τα λεωφορεία που μετέφεραν τους πρόσφυγες, πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία στον δρόμο. Κάποιοι άλλοι επιτέθηκαν εναντίον των λεωφορείων και των αστυνομικών οχημάτων με μήλα και άλλα τρόφιμα.

Συνολικά στο Φράιμπεργκ έφτασαν το βράδυ της Κυριακής 721 πρόσφυγες.

Πηγή: naftemporiki.gr