Ρατσιστικά τα κίνητρα της επίθεσης στο σχολείο στη Σουηδία

O δράστης της αιματηρής επίθεσης που διαπράχθηκε σήμερα σε ένα σχολείο της πόλης Τρολχάταν όπου φοιτούν κυρίως παιδιά μεταναστών και είχε ως αποτέλεσμα τελικά να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και ο επιτιθέμενος, ήταν υποστηρικτής εξτρεμιστικών ακροδεξιών κινημάτων, μετέδωσαν πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης στη Σουηδία.

Ο δράστης, ο οποίος φορούσε μάσκα που θύμιζε τον Νταρθ Βέιντερ, τον έκπτωτο τζεντάι του «Πολέμου των Άστρων», εισέβαλε στο σχολείο και επιτέθηκε σε πολλούς μαθητές και καθηγητές. Η τραγωδία, γεγονός σπάνιο για τη Σουηδία, σημειώθηκε το πρωί στο Τρολχάταν, βιομηχανική πόλη η οποία απέχει μία ώρα βορείως του Γκέτεμποργκ. Στο σχολείο το οποίο έβαλε στο στόχαστρό του ο μασκοφόρος φοιτούν περίπου 400 μαθητές, μεταξύ των οποίων και πολλοί νεαροί μετανάστες που έφτασαν πρόσφατα στη χώρα.

Οπλισμένος με ένα σπαθί και μαχαίρια, ο άνδρας σκότωσε έναν καθηγητή και έναν μαθητή, ενώ τραυμάτισε επίσης έναν καθηγητή και έναν μαθητή που νοσηλεύονται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση. Ο ίδιος απεβίωσε στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε αφού ένας αστυνομικός τον πυροβόλησε και τον τραυμάτισε σοβαρά.

Τα σουηδικά μέσα ενημέρωσης επιχειρούν να σκιαγραφήσουν το προφίλ του νεαρού, τον οποίο περιγράφουν ως έναν άνθρωπο εχθρικά διακείμενο έναντι του Ισλάμ και της μετανάστευσης, τον οποίο συνάρπαζαν οι πολεμικές ταινίες και τα μυθιστορήματα του συγγραφέα Στίβεν Κινγκ.

Ο δράστης, 21 ετών, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα, είχε μεταφορτώσει στον λογαριασμό του στον ιστότοπο YouTube ταινίες για τον Χίτλερ και τον ναζισμό και αυτό έχει οδηγήσει την αστυνομία να «ερευνά» την εκδοχή ότι είχε πολιτικά – ρατσιστικά κίνητρα, ενδεχόμενο που εξαρχής είχε επισημάνει αυτήν την πτυχή, αφού είναι περιοδικό που παρακολουθεί τη δράση διαφόρων κυρίως ολιγομελών οργανώσεων της ακροδεξιάς.

Στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook ο άνδρας είχε αναρτήσει την περασμένη εβδομάδα έκκληση στους Σουηδούς Δημοκράτες, το ακροδεξιό κόμμα που εκπροσωπείται στο Κοινοβούλιο, να οργανώσουν δημοψήφισμα για τη μετανάστευση.

Πηγές: imerisia.gr, naftemporiki.gr