Την πολιτική της αμερικανικής κυβέρνησης στη Λιβύη συνολικότερα και ειδικότερα στην αντιμετώπιση της κρίσης που προέκυψε από την επίθεση ενόπλων στο αμερικανικό προξενείο στη Βεγγάζη στις 11 Σεπτεμβρίου 2012 κλήθηκε να εξηγήσει αλλά και να υπερασπιστεί η Χίλαρυ Κλίντον, ως τότε Υπουργός Εξωτερικών, καταθέτοντας σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων -όπου την πλειοψηφία έχουν οι Ρεπουμπλικάνοι.
Στελέχη των Δημοκρατικών υποστηρίζουν ότι η χρονική στιγμή της κατάθεσης της υποψήφιας για το χρίσμα των Δημοκρατικών έχει ως στόχο να πλήξει την προεκλογική της εκστρατεία. Όπως επισημαίνει η Washington Post, είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη ερώτηση των Ρεπουμπλικάνων είχε στόχο να συνδέσει την Κλίντον με την «καταστροφή» στη Λιβύη, δηλαδή με την απόφαση να σταλούν Αμερικανοί στρατιώτες στη Λιβύη.
Από την πλευρά της, η Κλίντον επιχειρεί να δείξει ότι -σύμφωνα με δικά της λόγια- «θέτει την εθνική ασφάλεια πάνω από την πολιτική και την ιδεολογία». «Χρειαζόμαστε ηγεσία στην πατρίδα που να ταιριάζει με την ηγεσία στο εξωτερικό, ηγεσία που θέτει την εθνική ασφάλεια πάνω από την πολιτική και την ιδεολογία» σημείωσε η Κλίντον στις πρώτες τοποθετήσεις της.
Η πρώην Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπερασπίστηκε τις επιλογές της από την θέση του υπουργού Εξωτερικών στην κρίση που ξέσπασε στη Βεγγάζη. Είπε ότι υπάρχει ανάγκη να εξυπηρετούν διπλωμάτες τα συμφέροντα των ΗΠΑ στο εξωτερικό, ακόμα και σε μέρη του κόσμου που είναι επικίνδυνα και επισήμανε ότι η απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να επιτευχθεί.
Ο Χίλαρι Κλίντον σημείωσε ότι η αμερικανική εκστρατεία κατά του Μουαμάρ Καντάφι βοήθησε στο να αποφευχθεί μία «γενοκτονία» και πρόσθεσε ότι ο Λίβυος δικτάτορας είχε απειλήσει να κυνηγήσει τους αντιπάλους του σαν «κατσαρίδες».
Η ίδια συμπλήρωσε ότι η αμερικανική επέμβαση ήρθε μετά από εκκλήσεις για βοήθεια από την Ευρώπη και τον αραβικό κόσμο και ύστερα από εκτεταμένη συζήτηση και μελέτη από πλευράς αμερικανικής κυβέρνησης. Όσο για την επίθεση στο προξενείο της Βεγγάζης, κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους τέσσερις Αμερικανοί, μεταξύ των οποίων ο τότε Πρέσβης των ΗΠΑ στη Λιβύη Κρίστοφερ Στήβενς και δύο μισθοφόροι εταιρείας ασφαλείας, η Χίλαρι Κλίντον είπε ότι έχει ήδη αναλάβει τις ευθύνες της.