«Χαμηλοί τόνοι» από Βελιγράδι μετά την παραβίαση συνόρων από Κροάτες αστυνομικούς

Η Σερβία επιθυμεί τις καλύτερες σχέσεις με την Κροατία, τόνισε ο Πρωθυπουργός της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς και εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χθεσινή επίθεση Κροατών συνοριακών αστυνομικών σε δημοσιογράφους στη σερβική επικράτεια ήταν «μεμονωμένο επεισόδιο».

«Θέλω να πιστεύω ότι ήταν μεμονωμένο επεισόδιο, το οποίο δεν θα επαναληφθεί» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στη σερβική πόλη Λιουμπόβια, όπου σήμερα κήρυξε την έναρξη των εργασιών κατασκευής γέφυρας στον ποταμό Ντρίνα που θα συνδέει τη Σερβία και τη Βοσνία – Ερζγοβίνη στο Μπράτουνατς, στη Σερβική Δημοκρατία. «Η Σερβία επιθυμεί τις καλύτερες σχέσεις με την Κροατία» και «έτσι θα συμπεριφέρεται» είπε ο Σέρβος πρωθυπουργός.

Η δήλωση του Πρωθυπουργού της Σερβίας, υπενθυμίζει το skai.gr, ακολούθησε τις χθεσινές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών, Νεμπόισα Στεφάνοβιτς, ότι η Σερβία θα προβεί σε διάβημα διαμαρτυρίας στο Ζάγκρεμπ και θα ζητήσει εξηγήσεις από την κροατική πλευρά για το επεισόδιο στα σύνορα. Ο κ. Στεφάνοβιτς είπε ότι με βάση τις μαρτυρίες δημοσιογράφων, Κροάτες αστυνομικοί εισήλθαν χθες από τη συνοριακή διάβαση Μπάπσκα σε σερβικό έδαφος και επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ, εικονολήπτες και δημοσιογράφους ξένων τηλεοπτικών συνεργείων που κατέγραφαν τα γεγονότα με τους πρόσφυγες.

Τα σερβικά ΜΜΕ μετέδωσαν χθες το βράδυ ότι “δυνάμεις της κροατικής αστυνομίας εισέβαλαν στη σερβική επικράτεια, στη συνοριακή διάβαση Μπερκάσοβο, προκειμένου να απωθήσουν πρόσφυγες που επιχειρούσαν να διέλθουν τα σύνορα και επιτέθηκαν σε φωτορεπόρτερ και εικονολήπτες των πρακτορείων AFP, Reuters και AlJazeera και σε Βρετανό δημοσιογράφο”.

Ο Κροάτης Υπουργός Εσωτερικών, Ράνκο Όστογιτς διέψευσε τους ισχυρισμούς και σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο της Κροατίας αναφέρεται ότι «δύο δημοσιογράφοι πέρασαν παράνομα τα σύνορα και γι αυτό οι αστυνομικοί τους γύρισαν πίσω στη Σερβία με τον εξοπλισμό τους».