ΗΠΑ: Φλέγεται το Μιζούρι-Νέα δολοφονία εικοσάχρονου αφροαμερικανού

Εκτός ελέγχου βρίσκεται η κατάσταση στο Μιζούρι των ΗΠΑ, μετά την απόφαση των ενόρκων να μην παραπεμφθεί ο αστυνομικός ο οποίος σκότωσε τον περασμένο Αύγουστο τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.

Διαδηλωτές έσπασαν βιτρίνες, αναποδογύρισαν και πυρπόλησαν οχήματα, έβαλαν φωτιά σε κάδους.

Η πολιτεία κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για ένα μήνα.

Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε: ” Είναι κατανοητή αντίδραση ορισμένοι Αμερικανοί να συμφωνούν και άλλοι να εξεγείρονται με την απόφαση να μην παραπεμφθεί ο Ουίλσον”

Δικαιωμένοι εμφανίστηκαν οι συνήγοροι του αστυνομικού: ” Ο Ουίλσον ακολούθησε αυτά για τα οποία έχει εκπαιδευτεί και έκανε ό,τι προβλέπει ο νόμος”

Είναι αποδεδειγμένο ότι το θύμα ήταν άοπλο. Όμως, εξακολουθούν να παραμένουν συγκεχυμένα τα στοιχεία για το τι ακριβώς συνέβη τη στιγμή που ο 18χρονος έπεφτε νεκρός.

Οι ένορκοι, εννέα λευκοί και τρεις μαύροι, συνεδρίασαν 25 φορές, εξέτασαν 60 μάρτυρες και επεξεργάστηκαν 70 ώρες καταθέσεων για να καταλήξουν στην απόφαση.

” Αντιλαμβανόμαστε ότι πολλοί συμμερίζονται τον πόνο μας. Σας ζητούμε να εκφράσετε την αγανάκτησή σας με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να υπάρξει αλλαγή. Να συνεργαστούμε για να διορθωθεί το σύστημα που επέτρεψε να συμβεί αυτό στο γιο μας”, δήλωσαν οι γονείς του Μάικλ Μπράουν.

Διαδηλώσεις έγιναν σε Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Σιάτλ και αλλού.

Το ζήτημα που εγείρεται αφορά στη συνύπαρξη λευκών και μαύρων.

“Δεν ενδιαφέρονται για τους μαύρους. Μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε δολοφόνοι. Έτσι είναι να είσαι μαύρος στην Αμερική”, είπε κάτοικος του Φέργκιουσον.

Πολλοί φοβούνται ότι η δολοφονία  Μπράουν ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι κι ότι τα επεισόδια θα λάβουν μεγαλύτερες διαστάσεις.

Δυστυχώς, όπως φαίνεται τα πράγματα στην κοινωνία του Μισούρι έχουν εκτροχιαστεί. Εν μέσω των ταραχών και των οργισμένων αντιδράσεων για τη δικαστική απόφαση υπέρ των αστυνομικών, υπάρχει και νέο  περιστατικό βίας.

Ένας 20χρονος Αφροαμερικανός βρέθηκε νεκρός στο αυτοκίνητό από πυροβολισμό στο κεφάλι στην ίδια περιοχή όπου διαδρατίστηκε το τραγικό περιστατικό δολοφονίας του Μάικλ Μπράουν.

Η κατάσταση στο Μισούρι είναι εκτός ελέγχου.

 

Διαβάστε επίσης:

http://edition.cnn.com/2014/11/25/us/ferguson-mood-reaction/index.html?hpt=hp_c2

http://www.bbc.com/news/world-us-canada-30190224