Υπέρ της δημιουργίας «περιοχών τράνζιτ» για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού τάσσεται η Μέρκελ

Υπέρ της δημιουργίας «περιοχών τράνζιτ» στα νότια σύνορα της Γερμανίας τάχθηκε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, με στόχο τον άμεσο έλεγχο των προσφύγων και των μεταναστών και την άμεση επαναπροώθηση όσων δεν έχουν ελπίδα να τους χορηγηθεί άσυλο στη χώρα της, διαμηνύοντας παράλληλα ότι θα ασκήσει έντονη πίεση στο ήσσον κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού, τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD), για να αποδεχθεί την ιδέα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την αρχή του έτους, στη Γερμανία έχουν εισρεύσει περίπου 800.000 μετανάστες και πρόσφυγες. Ανώτερα στελέχη των συντηρητικών έχουν κλιμακώσει την πίεση που ασκούν στην Μέρκελ για να λάβει μέτρα προκειμένου να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Μιλώντας στο Αμβούργο, σε εκδήλωση της νεολαίας της Ένωσης Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματός της, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η προσέγγισή της ως τώρα βασίστηκε στις χριστιανικές αξίες και τον σεβασμό στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και πρόσθεσε ότι «αυτό δεν σημαίνει ότι θα προσφέρουμε καταφύγιο στους πάντες». Η Γερμανίδα Καγκελάριος διεμήνυσε ότι όσοι φθάνουν στη χώρα σε αναζήτηση καλύτερης ζωής και δεν διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο θα επαναπατρίζονται.

Η κεντροδεξιά πολιτικός ανέφερε ότι οι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπουν σήμερα ένα τέτοιο μέτρο μόνο στα εξωτερικά σύνορά της, αλλά σε εξαιρετικές περιστάσεις οι Βρυξέλλες έχουν επιτρέψει την επιβολή του και στα εσωτερικά σύνορα, για περιορισμένο χρόνο.

«Νομίζω ότι δεν θα επιλύσει όλα τα προβλήματα, αλλά εάν τέτοια μέτρα είναι δυνατό να ληφθούν βάσει των κανόνων της Ε.Ε. θα πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτή την δυνατότητα», ανέφερε η κ. Μέρκελ, και πρόσθεσε ότι «θα ξεκουραστώ πριν να πείσω τους Σοσιαλδημοκράτες» να δεχθούν την επιβολή αυτού του μέτρου.

Από την πλευρά της η Ένωση Χριστιανοκοινωνιστών (CSU), το αδελφό κόμμα της CDU της κ. Μέρκελ στη Βαυαρία, επιμένει να δημιουργηθούν άμεσα «περιοχές τράνζιτ» στα σύνορα με την Αυστρία για να ανασχεθεί η ροή των προσφύγων και των μεταναστών, ανώτερα στελέχη των Σοσιαλδημοκρατών χαρακτηρίζουν την πρόταση ανεφάρμοστη και λαθεμένη από ανθρωπιστική άποψη.