Με μόλις τρεις εβδομάδες μέχρι τις εθνικές εκλογές, μία φιλοκουρδική πολιτική διαδήλωση στην τουρκική πρωτεύουσα έγινε στόχος επίθεσης προκαλώντας τις μεγαλύτερες απώλειες που υπήρξαν σε αντίστοιχη επίθεση στην ιστορία της χώρας. Οι βόμβες δεν εξερράγησαν ταυτόχρονα και η δεύτερη μπορεί να είχε στόχο τους ανθρώπους που ενδεχομένως θα αντιδρούσαν στην πρώτη.
Εικόνες από σφαιρικά ρουλεμάν από την έκρηξη καταδεικνύουν πως οι εκρηκτικές συσκευές ήταν παρόμοιες με εκείνες που χρησιμοποιήθηκαν στον βομβαρδισμό της 20ής Ιουλίου στην πόλη Σουρούκ, όπου ακτιβιστές είχαν συγκεντρωθεί για μία συνέντευξη Τύπου πριν περάσουν στο Κομπάνι στα συριακά σύνορα.
Η επίθεση μοιάζει επίσης με τη διπλή βομβιστική επίθεση που έλαβε χώρα στα νοτιοανατολικά, όπου οι Κούρδοι αποτελούν πλειοψηφία, κατά τη διάρκεια μιας άλλης διαδήλωσης του HDP, δύο μέρες πριν τις εκλογές του Ιουνίου, σύμφωνα με την ανάλυση του Stratfor, που αναδημοσιεύει το euro2day. Όλες αυτές οι βομβιστικές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν ενάντια σε εύκολους στόχους: Πολιτικές διαδηλώσεις με μεγάλα πλήθη, όπου ένας βομβιστής μπορεί εύκολα να εισχωρήσει. Ο πιο πρόσφατος βομβαρδισμός ήταν πολύ πιο θανάσιμος από τους προηγούμενους δύο.
Η επιλογή της επίθεσης σε φιλοκουρδικές πολιτικές συγκεντρώσεις είναι αξιοσημείωτη στο ήδη έντονο πολιτικό κλίμα της Τουρκίας. Οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους πολεμούν εδώ και καιρό με Κούρδους αντάρτες κατά μήκος των συνόρων της Συρίας, αλλά η επίθεση σε κουρδικούς στόχους στην Τουρκία έχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα ότι προκαλεί πολιτικές αντιδράσεις κατά του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Ερντογάν.
Το AKP έχει περιθωριοποιήσει τους Κούρδους ψηφοφόρους ενόψει των εκλογών της 1ης Νοεμβρίου, με τη συνέχιση των επιθέσεων κατά του μαχητικού PKK και με το να συσχετίζει άμεσα το φιλοκουρδικό HDP με την τρομοκρατία. Καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, οι υποστηρικτές του AKP έχουν επιτεθεί, τόσο με τη ρητορική όσο και με τις ενέργειές τους, σε γραφεία και διαδηλώσεις του HDP.
Επιθέσεις όπως οι βομβαρδισμοί στην Ντιαμπαρκίρ, στο Σουρούκ και στην Άγκυρα απλά θα κλιμακώσουν την αντίσταση στο AKP, όχι μόνο στους κόλπους του στρατοπέδου του HDP αλλά και στα επικρατούντα κόμματα της αντιπολίτευσης, που υποστηρίζουν πως η εξωτερική πολιτική του AKP έχει καταστήσει την Τουρκία πιο ευάλωτη. Αναφέρουν συγκεκριμένα την τρέχουσα εκστρατεία της διακυβέρνησης να ανατρέψει το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και να βάλει στο στόχαστρο τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.
Οι ανησυχίες επίσης αυξάνονται σχετικά με το ότι το AKP θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει το εχθρικό περιβάλλον όσον αφορά στην ασφάλεια, προκειμένου να δικαιολογήσει την απαγόρευση της ψήφου στην αντιπολίτευση, στις περιοχές όπου κυριαρχούν οι Κούρδοι.
Η ηγεσία του AKP ενέκρινε νωρίτερα ένα σχέδιο προκειμένου να μεταφέρει τις κάλπες σε κυρίως κουρδικές περιοχές, υποτίθεται λόγω της βίας και των συγκρούσεων με τους μαχητές του PKK. Με ισχυρή υποστήριξη από την αντιπολίτευση, το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο της Τουρκίας ανέκοψε αυτή την κίνηση. Προκειμένου να προλάβει περαιτέρω πίεση από το AKP, το PKK ανακοίνωσε αμέσως μετά τον βομβαρδισμό στην Άγκυρα πως θα αναστείλει όλες τις επιθετικές ενέργειες ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου και πως θα ενεργεί μόνο σε αυτοάμυνα.
Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, η επίθεση στην Άγκυρα αποτελεί ένα ακόμη σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία του AKP, με τις εκλογές λιγότερο από ένα μήνα μακριά. Αυτό ενισχύει την πιθανότητα το κυβερνών κόμμα να μην καταφέρει να εξασφαλίσει μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έκβαση που θα παρέτεινε την πολιτική αβεβαιότητα και την αστάθεια.