Στο «κόκκινο» η ένταση σε Ισραήλ - παλαιστινιακά εδάφη

Άλλοι δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι έχασαν τη ζωή τους από ισραηλινά πυρά το Σάββατο στην Λωρίδα της Γάζας ενώ οκτώ ομοεθνείς τους τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης κατά της ισραηλινής κατοχής που πραγματοποιήθηκε κοντά στο διαχωριστικό φράκτη Ισραήλ – Γάζας.

Με τον θάνατο του 13χρονου Μαρουάν Νταρμπάχ και ενός 15χρονου, τα στοιχεία του οποίου δεν έχουν γίνει γνωστά, αυξάνεται στους εννέα ο αριθμός των Παλαιστινίων που έχουν σκοτωθεί από την Παρασκευή από πυρά ισραηλινών στρατιωτών στην περιοχή αυτή, που ελέγχεται από την Χαμάς. Νωρίτερα το Σάββατο, δύο ακόμη Παλαιστίνιοι έπεσαν νεκροί από σφαίρες της αστυνομίας, αυτή τη φορά στην ανατολική Ιερουσαλήμ.Ένας 16χρονος σκοτώθηκε από αστυνομικά πυρά, αφού νωρίτερα επιτέθηκε με μαχαίρι σε δύο υπερορθόδοξους εβραίους στην παλαιά πόλη της Ιερουσαλήμ. Σε άλλο περιστατικό το Σάββατο, οι ισραηλινές δυνάμεις πυροβόλησαν θανάσιμα Παλαιστίνιο στον καταυλισμό του Σουαφάτ, έξω από την Ιερουσαλήμ. Η Χαμάς ανέφερε στη συνέχεια πως επρόκειτο για μέλος της, τον 22χρονο Αχμάντ Κάλι.

Επίσης, στη Λωρίδα της Γάζας ένας ακόμη νεαρός Παλαιστίνιος υπέκυψε νωρίς το πρωί του Σαββάτου μετά τον τραυματισμό του από ισραηλινά πυρά στη διάρκεια ταραχών κοντά στη μεθόριο που χωρίζει τη Γάζα από το Ισραήλ.

Από τα τέλη Σεπτεμβρίου το θερμόμετρο της έντασης έχει «χτυπήσει κόκκινο» στα παλαιστινιακά κατεχόμενα εδάφη αρχής γενομένης από την οργή που πυροδότησε η επίσκεψη, με άδεια του Μπέντζαμιν Νετανιάχου, ακραίων εβραίων στην πλατεία των Τεμένων, τον προαύλιο χώρο του τεμένους αλ Ακσα, του τρίτου ιερότερου τόπου του Ισλάμ, που συνορεύει με το Τείχος των Δακρύων, τον ιερότερο τόπο για τον ιουδαϊσμό. Επί χρόνια, οι δύο πλευρές απέφευγαν τις εκατέρωθεν επισκέψης προκειμένου να αποφευχθούν εντάσεις. Με ανάλογη αφορμή είχε πυροδοτηθεί το 2000 και το ξέσπασμα της δεύτερης Ιντιφάντα όταν ο Αριέλ Σαρόν είχε επισκεφτεί την περιοχή.