Στους μηχανικούς λογισμικού της εταιρείας επιρρίπτει την ευθύνη για την τοποθέτηση συστήματος αναστολής των ρύπων στα αυτοκίνητα της Volkswagen ο επικεφαλής της αμερικανικής θυγατρικής του γερμανικού κολοσσού, Μάικλ Χορν, επιμένοντας ότι οι διευθυντές του ομίλου στη Γερμανία και στις ΗΠΑ δεν είχαν γνώση του θέματος.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, καταθέτοντας σε ειδική επιτροπή στη Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Χορν είπε ότι «ήταν μερικοί μηχανικοί λογισμικού που έβαλαν [το σύστημα], για κάποιο λόγο», ενώ εξήγησε ότι η μέθοδος ελέγχου των εκπομπών διαφέρει μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης λόγω των διαφορετικών επιτρεπτών ορίων ρύπων.
Ο Χορν είπε ότι η εταιρεία ειδοποίησε τις αμερικανικές αρχές ότι χρησιμοποιούσε συστήματα αναστολής ελέγχου των εκπομπών στις 3 Σεπτεμβρίου φέτος (2015), και ότι πριν από αυτό ο ίδιος δεν είχε ιδέα τι ήταν αυτά τα συστήματα. Ο αξιωματούχος ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε να συνεργαστεί με την επιτροπή, αλλά δεν προσέφερε νέες πληροφορίες.
Αυτό δεν εμπόδισε τους βουλευτές να εξαπολύσουν δριμεία κριτική εναντίον του και εναντίον της εποπτεύουσας αρχής των ΗΠΑ.
Στο μεταξύ, όπως μεταδίδει η DW, στην Γερμανία, η Εισαγγελία του Μπραουνσβάιγκ διέταξε την διεξαγωγή ερευνών στα κεντρικά της Volkswagen στο Βόλφσμπουργκ με αφορμή το πρόσφατο σκάνδαλο για την παραποίηση των τιμών ρύπων και των καυσαερίων. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν στοιχεία για το ποιοι συνεργάτες συμμετείχαν στην παραποίηση του λογισμικού και πως ακριβώς υλοποιήθηκε το σχέδιο.
Η Εισαγγελία διέταξε προς το παρόν την διεξαγωγή ερευνών κατ’ αγνώστων. Στο Βόλφσμπουργκ κατασχέθηκαν έγγραφα και κομπιούτερ ενώ σε άλλες πόλεις ερευνήθηκαν τα σπίτια συνεργατών. «Υπάρχουν υποψίες για περισσότερα άτομα» δήλωσε μια εκπρόσωπος της Εισαγγελίας. Ωστόσο ο πρώην επικεφαλής του ομίλου Μάρτιν Βίντερκορν δεν συγκαταλέγεται στους υπόπτους.
Στις εφόδους συμμετείχαν συνολικά 50 υπάλληλοι και τρεις Eισαγγελείς. Η Volkswagen δήλωσε πως παρέδωσε στις αρχές μια ευρεία συλλογή εγγράφων. «Θα στηρίξουμε τις έρευνες της Εισαγγελίας στην προσπάθειά της να διαλευκάνει την υπόθεση και να εντοπίσει τους υπευθύνους» δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας. Η VW έχει καταθέσει και η ίδια μηνύσεις καθώς και μια σειρά πολιτών.
Όπως έγινε γνωστό, η Volkswagen προχώρησε στην τοποθέτηση του παράνομου λογισμικού που παραποιούσε τις τιμές των ρύπων και των καυσίμων και στην Ευρώπη. Την είδηση αποκάλυψαν το πρώτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης ARD και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung. H SZ έγραψε πως «τώρα γνωρίζουμε πως το λογισμικό ήταν σε θέση να αναγνωρίζει τα τεστ όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά και στην Ευρώπη». Μετά από ερώτηση του Reuters, η VW παραδέχθηκε ότι το λογισμικό που είχε εγκατασταθεί σε αυτοκίνητα ντίζελ θεωρητικά θα μπορούσε να μειώσει τις αναγραφόμενες τιμές ρύπων. Εάν και πως κάτι τέτοιο συνέβη είναι υπό εξέταση, δήλωσε εκπρόσωπος της VW.
Μέχρι τώρα η VW είχε παραδεχθεί ότι υπήρξε παραποίηση των στοιχείων στις ΗΠΑ, όπου και αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο από τις Αμερικανικές Αρχές Προστασίας του Περιβάλλοντος (ΕPA).