Χιλιάδες εργαζόμενοι βγήκαν σήμερα στους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία, για να διεκδικήσουν την αύξηση των απολαβών τους αλλά και να αποδοκιμάσουν την πολιτική που εφαρμόζει η σοσιαλιστική κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ανεργίας, που πλήττει το 10% και πλέον του πληθυσμού.
Στο πλαίσιο της σημερινής κινητοποίησης, στην οποία κάλεσαν τρεις συνδικαλιστικές ενώσεις και δύο φοιτητικές οργανώσεις, εξαγγέλθηκαν απεργιακές κινητοποιήσεις σε ορισμένες δημόσιες υπηρεσίες, ωστόσο σε πολλούς κλάδους η συμμετοχή ήταν πολύ χαμηλή (για παράδειγμα λιγότερο από 2% των εκπαιδευτικών συμμετείχε, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας).
Το ανάκτορο των Βερσαλλιών, από την άλλη, ένα από τα πλέον δημοφιλή μνημεία στον κόσμο, παρέμεινε κλειστό για το κοινό λόγω της απεργίας των εργαζομένων.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, χιλιάδες άνθρωποι κατέκλυσαν τους δρόμους του Παρισιού, όπως επίσης τουλάχιστον 3.000 διαδήλωσαν στη Λυών (ανατολικά), 2.400 στη Μασσαλία (νότια) αλλά και τουλάχιστον 1.800 στη Νάντη (δυτικά), σύμφωνα με την αστυνομία.
Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας στην χώρα και ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει θέσει ως προϋπόθεση για να θέσει υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του 2017 τη βελτίωση στο μέτωπο της απασχόλησης. «Σε γενικές γραμμές όλοι οι νόμοι» της κυβέρνησης «είναι νόμοι κοινωνικής οπισθοδρόμησης» δήλωσε η Βιρζινί Ζενσέλ, στέλεχος του συνδικάτου CGT, μόλις ξεκίνησε η πορεία στο Παρίσι.
Οι εργαζόμενοι της Air France πραγματοποίησαν τη δική τους πορεία, μεσούσης μιας περιόδου έντασης για την αεροπορική εταιρεία έπειτα από την επίθεση εναντίον δύο διευθυντικών στελεχών της τη Δευτέρα από οργισμένους εργαζόμενους μετά την ανακοίνωση της κατάργησης 2.900 θέσεων εργασίας. Οι εργαζόμενοι χτύπησαν τους δύο άνδρες και τους έσκισαν τα πουκάμισα αφήνοντάς τους ημίγυμνους.
«Το κοινωνικό κίνημα δεν θα σταματήσει σε ένα πουκάμισο καθώς το σύνολο των εργαζομένων της Air France διατρέχει τον κίνδυνο να χάσει τα παντελόνια του» τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μεχντί Κεμούν, του CGT Air France.