It’s Settled Then

20.8 δισ. δολάρια – δεν είναι και λίγα.

Για την ακρίβεια, πρόκειται για τον υψηλότερο διακανονισμό στην αμερικάνικη ιστορία με μια μόνο οντότητα, όπως δήλωσε χθες η υπουργός Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, Loretta Lynch, ανακοινώνοντας το διακανονισμό με τη BP για την οικολογική καταστροφή που προκάλεσε η εταιρεία στον Κόλπο του Μεξικό το 2010.

“BP is receiving the punishment it deserves, while also providing critical compensation for the injuries it caused to the environment and the economy of the Gulf region,” συμπλήρωσε η Lynch, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η βαριά αυτή ποινή θα λειτουργήσει αποτρεπτικά, ωθώντας τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο αυτό να είναι πιο προσεκτικές και εξασφαλίζοντας την αποφυγή αντίστοιχων περιστατικών στο μέλλον.

Για την ιστορία, το ποσό αυτό το οποίο επιλύει όλες τις ομοσπονδιακές και πολιτειακές απαιτήσεις έναντι της BP, είναι κατά δύο δισ. δολάρια υψηλότερο σε σχέση με αυτό που η εταιρεία είχε δηλώσει διατεθειμένη να καταβάλει ως διακανονισμό τον Ιούλιο.

Η έκρηξη στην εξέδρα εξόρυξης πετρελαίου Deepwater Horizon τον Απρίλιο του 2010 προκάλεσε το θάνατο 11 εργαζομένων και δημιούργησε τη μεγαλύτερη πετρελαιοκηλίδα στην ιστορία των ΗΠΑ.