«Ρινγκ» το Charles de Gaulle μετά τις χιλιάδες απολύσεις από την Air France

Πηδώντας έναν φράχτη διέφυγαν άρον άρον και χωρίς τα ρούχα τους δύο διευθυντικά στελέχη της Air France από την οργή των εργαζομένων μετά από την κατάρρευση μίας ακόμη προσπάθειας εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων στις τουλάχιστον 2.900 απολύσεις που προωθεί η διοίκηση της εταιρείας προκειμένου, όπως υποστηρίζει, να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της έναντι των εταιρειών χαμηλού κόστους.

Τηλεοπτικές εικόνες έδειξαν το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να σπρώχνει τον διευθυντή προσωπικού και υπεύθυνο εργασιακών σχέσεων της εταιρείας, Χαβιέ Μπροσέτα, ενώ του έσκισαν το πουκάμισο και τη γραβάτα. Εκείνος προσπάθησε να ξεφύγει από το οργισμένο πλήθος. Ο Μπροσέτα και ο διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας, Φρεντερίκ Γκεζί, προωθούν σχέδιο δραστικών περικοπών -ένα «σχέδιο Β» όπως το περιγράφει η εταιρεία και βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα.

Ακτιβιστές από το συνδικάτο των εργαζομένων στην γαλλική αεροπορική εταιρεία Air France, όπως σημειώνουν διεθνή πρακτορεία, εισέβαλαν στα κεντρικά γραφεία του ομίλου και επιτέθηκαν σε στελέχη, σκίζοντας τα ρούχα δύο διευθυντών και αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν άρον – άρον τον χώρο, πηδώντας έναν φράχτη.

Ο Αλεξάντρ Ντε Ζινιάκ, επικεφαλής του ομίλου Air France-KLM, είχε ανακοινώσει την Παρασκευή μείωση θέσεων εργασίας, μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων με τους πιλότους. Η διοίκηση είχε ζητήσει από τα πληρώματα αέρος να πετάξουν εκατό ώρες παραπάνω κατ’ έτος, χωρίς μισθολογικές αυξήσεις, και να μην έχουν ημέρες ρεπό, ένα σενάριο που απέρριψαν ομόφωνα τα συνδικάτα.

Η εταιρεία επικαλείται τον ανταγωνισμό από εταιρείες χαμηλού κόστους σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή, για τις πολύωρες πτήσεις. Η συνάντηση της Δευτέρας αφορούσε το ενδεχόμενο της καθυστέρηση των απολύσεων, οι οποίες σχεδιάζονται για τη διετία 2016- – 2017. Οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ.

Επιπλέον των απολύσεων, η εταιρεία σχεδιάζει να ακυρώσει την παραγγελία ενός Boeing 787 Dreamliner. Η Air France προβλέπει επίσης να μειώσει τη συχνότητα των πτήσεών της σε περισσότερες από 20 γραμμές το 2016 και να τερματίσει την επόμενη χρονιά τη σύνδεση με πέντε προορισμούς στην Ινδία και την Νοτιοανατολική Ασία, σύμφωνα με πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Η Air France ήδη τα τελευταία χρόνια προχώρησε σε σημαντικές μειώσεις κόστους και προσωπικού (5.500 αποχωρήσεις από το 2012 έως τα τέλη του 2014) που αναμενόταν να της επιτρέψουν να επιστρέψει στην κερδοφορία το 2015. Όμως, η εταιρεία παραμένει εγκλωβισμένη στον ανταγωνισμό από τις εταιρίες χαμηλού κόστους στην Ευρώπη και τις εταιρίες μεγάλων πτήσεων του Κόλπου. Ο όμιλος Air France / KLM είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ευρωπαϊκή αεροπορική εταιρία μετά τη γερμανική Lufthansa.

Εκπρόσωπος της Air France – KLM τόνισε ότι σχεδιάζει να αναλάβει νομική δράση για την «αυξανόμενη βία» κατά στελεχών της.