Απαγορεύθηκε για δύο ημέρες η πρόσβαση Παλαιστινίων στην Παλιά Πόλη

Για δύο ημέρες απαγορεύεται η πρόσβαση των Παλαιστινίων στην Παλιά Πόλη, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός, μετά τις δύο αιματηρές επιθέσεις Παλαιστινίων, σε μια οικογένεια Ισραηλινών και έναν έφηβο.

Διευκρινίζεται ότι το έκτακτο αυτό μέτρο αφορά την τεράστια πλειοψηφία των Παλαιστινίων της προσαρτημένης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, οι οποίοι δεν ζουν στην Παλιά Πόλη, ενώ σε αυτή θα μπορούν να εισέρχονται οι τουρίστες, οι ιδιοκτήτες εμπορικών και οι μαθητές, όπως επίσης και οι Ισραηλινοί αραβικής καταγωγής. Η πρόσβαση στην Πλατεία των Τεμενών των μουσουλμάνων στους οποίους επιτρέπεται η είσοδος στην Παλιά Πόλη περιορίζεται μόνον στους άνδρες ηλικίας άνω των 50 ετών.

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει αυξηθεί η βία στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, με τελευταία τα χθεσινά περιστατικά όπου δύο Παλαιστίνιοι, που σκοτώθηκαν από αστυνομικούς, επιτέθηκαν με μαχαίρι σε Ισραηλινούς, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο άνθρωποι και να τραυματιστούν τρεις.

Η απόφαση αυτή όπως είναι αναμενόμενο θα δημιουργήσει σημαντικές αντιδράσεις από την πλευρά των Παλαιστινίων, που μέχρι στιγμής δεν έχουν βγάλει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι μέσα στην ημέρα θα υπάρξουν πολύ έντονες αντιδράσεις καθώς η απαγόρευση αυτή είναι πρωτοφανής για τα χρονικά της πόλης. Και γίνεται σε μία περίοδο που τα πνεύματα είναι ιδιαίτερα οξυμένα, προσθέτοντας ένα ακόμα λιθαράκι στην κλιμάκωση της έντασης στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.