Strike One

Μέχρι τώρα θα έχετε μάλλον ακούσει ότι η Ρωσία πραγματοποίησε την πρώτη αεροεπιδρομή της σε Συριακό έδαφος, ξεκινώντας μια σειρά επιθέσεων που ο Vladimir Putin χαρακτήρισε ως “το μόνο μέσο για να πολεμήσουμε αποτελεσματικά κατά της διεθνούς τρομοκρατίας”.

Το πρόβλημα είναι ότι όταν ο Putin χρησιμοποιεί τον όρο διεθνής τρομοκρατία, δεν έχει απαραίτητα στο μυαλό του αυτό που έχετε εσείς, ο ορισμός του ενδέχεται να διαφέρει από αυτόν της διεθνούς κοινότητας, μέλη της οποίας έχουν εκφράσει τον φόβο ότι η ρωσική παρέμβαση γίνεται απλά και μόνο για την παροχή βοήθειας στον σύμμαχο της Μόσχας Bashar-al-Assad, πλήττοντας τους Σύρους αντάρτες και χρησιμοποιώντας την απειλή του Ισλαμικού Κράτους ως πρόσχημα.

Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Laurent Fabius δήλωσε ότι “υπάρχουν ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος”, ενώ μια ματιά και στους σχετικούς χάρτες του Institute for the Study of War δίνει μια καλύτερη εικόνα του τι βομβάρδισε χθες η Ρωσία. Η Αμερική τώρα, η οποία πραγματοποιεί αεροεπιδρομές στην περιοχή εδώ και έναν χρόνο, δεν έχει ενθουσιαστεί με την όλη ιδέα, ο δε υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δήλωσε ότι η Ρωσία “ρίχνει βενζίνη στη φωτιά”.

Πάντως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να επιδιώξουν συνεννόηση μεταξύ των στρατιωτικών τους επιτελείων, έτσι ώστε να αποφευχθεί τυχόν επεισόδιο μεταξύ τους στον συνωστισμένο Συριακό εναέριο χώρο. Και κάτι τελευταίο που κάνει την υπόθεση ακόμη πιο ενδιαφέρουσα: η απόφαση του Ρώσου προέδρου να εμπλακεί στη Συρία στρατιωτικά είναι ιδιαίτερα αντιδημοφιλής στη χώρα του.