Διπλωματική "ρελάνς" έναντι της Ρωσίας επιδιώκει ο Ομπάμα

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα θα επιδιώξει σήμερα να επανακινητοποιήσει τον διεθνή συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους που συγκρότησε πριν από έναν χρόνο, για να απαντήσει στην διπλωματική επίθεση της Ρωσίας, η οποία πήρε και πάλι την πρωτοβουλία στη Συρία.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, η σύνοδος κορυφής των χωρών του συνασπισμού κατά της τρομοκρατίας θα πραγματοποιηθεί σήμερα στο περιθώριο των εργασιών της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, από το βήμα της οποίας συγκρούσθηκαν χθες Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντίμιρ Πούτιν.

Απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος, ο Πρόεδρος της Ρωσίας πρότεινε χθες τη συγκρότηση ευρέως αντιτρομοκρατικού συνασπισμού, που θα στηριχθεί στις συριακές στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφος και θα επιτρέψει τη διατήρηση στην εξουσία του Μπασάρ αλ Ασαντ, τον οποίο απορρίπτει ως “τύραννο” ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν τεθεί επικεφαλής διεθνούς συνασπισμού στον οποίο συμμετέχουν 60 χώρες , ανάμεσά τους η Γαλλία, η Βρετανία και οι γειτονικές της Συρίας αραβικές χώρες.

Οι αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού κατά του Ισλαμικού Κράτους δεν έχουν φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στο πεδίο των συγκρούσεων, καθώς, απουσία χερσαίων επιχειρήσεων, οι δυνάμεις των τζιχαντιστών εξακολουθούν να ελέγχουν τεράστιες εκτάσεις στη Συρία και το Ιράκ.