Διευκρινήσεις για το ρόλο της Πολωνίας στον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο

Δεν έγινε κατανοητή η δήλωσή του για την προπολεμική πολιτική της Πολωνίας υποστηρίζει ο Ρώσος Πρέσβης στην Βαρσοβία, Σεργκέι Αντρέγιεφ, σε νέες δηλώσεις του σήμερα στα ΜΜΕ.

“Εξήγησα ότι επρόκειτο για μη σωστή απόδοση των λεγομένων μου. Δεν εννοούσα ότι η Πολωνία έχει ευθύνη για την έναρξη του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Εννοούσα ότι η πολιτική της πολωνικής κυβέρνησης τη δεκαετία του ’30 οδήγησε την Πολωνία στην καταστροφή” σημείωσε ο Πρέσβης.

Σε συνέντευξή του στο κανάλι TVN24 την περασμένη Παρασκευή, ο Αντρέγιεφ δήλωσε ότι η πολιτική των Πολωνών κυβερνώντων οδήγησε στην καταστροφή του Σεπτεμβρίου του 1939, διότι κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’30 η Πολωνία συνεχώς μπλόκαρε τη δημιουργία αντιχιτλερικής συμμαχίας. Γι’ αυτό, σύμφωνα με όσα είπε, η Πολωνία φέρει μέρος της ευθύνης για την τραγωδία που ακολούθησε.

Το Σάββατο, το πολωνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την “έκπληξη και ανησυχία” του για τις δηλώσεις του Ρώσου διπλωμάτη, κάνοντας λόγο για “υπονόμευση της ιστορικής αλήθειας” και για προσπάθεια “δικαίωσης των εγκλημάτων του σταλινισμού”. Ο ίδιος ο Πρέσβης κλήθηκε στο πολωνικό ΥΠΕΞ για διευκρινήσεις. Πάντως δεν επιδόθηκε νότα διαμαρτυρίας.