Π. Σκουρλέτης: Δεν θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔEΗ

Να διατηρήσει η Ελλάδα πλειοψηφικό μερίδιο στη ΔΕΗ και να θεσπίσει έναν ανεξάρτητο διαχειριστή των δικτύων, όπως συμφωνήθηκε με τους δανειστές, σημείωσε ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης-Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνος Σκουρλέτης. Μιλώντας σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό Real Fm ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι σε δημόσιο έλεγχο βρίσκεται το 51% της ΔEΗ και ξεκαθάρισε ότι «δεν θα υπάρξει περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔEΗ. Το κράτος θα διατηρήσει πλειοψηφικό μερίδιο». Με βάση τους όρους του τρίτου προγράμματος, η Ελλάδα καλείται να ιδιωτικοποιήσει τον ΑΔΜΗΕ ή να βρει ένα εναλλακτικό σχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης και προανήγγειλε ότι η Αθήνα θα προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει συμφωνήσει με τους πιστωτές.

Ο κ. Σκουρλέτης εμφανίστηκε αντίθετος στην πρόταση για τη δημιουργία της μικρής ΔΕΗ καθώς όπως είπε «δεν συντρέχει λόγος για κάτι τέτοιο» και συμπλήρωσε λέγοντας: «ας δούμε και άλλες μορφές σύμπραξης του ιδιωτικού με τον δημόσιο τομέα (…) Σημασία έχει να έχεις έναν ισχυρό δημόσιο παίκτη ώστε να μπορείς να κάνεις και κοινωνική πολιτική που χρειάζεται. Δηλαδή για παράδειγμα, το νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση δεν θα μπορούσαμε να το εφαρμόσουμε άμα είχαμε πλήρως ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ».

Ο Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας σημείωσε ότι «εμείς θέλουμε να συνυπάρχει ο ιδιωτικός τομέας μαζί με τον δημόσιο με διακριτότητα ρόλων, και διαφορετικούς ρόλους κιόλας. Δηλαδή, το δημόσιο πρέπει να έχει έναν μεσομακροπρόθεσμο σχεδιασμό για την οικονομία έτσι ώστε να μπορεί να δράσει εντός των πλαισίων αυτού του σχεδιασμού ο ιδιωτικός τομέας», τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης ενώ σε ό,τι αφορά το νερό επισήμανε ότι «είναι και μία ευρωπαϊκή εμπειρία ότι τα δίκτυα και το νερό θα πρέπει να μείνει δημόσιο».