Αντικαταστάθηκαν οι παραιτηθέντες Υπουργοί του HDP από τον Νταβούτογλου

Ο Επικεφαλής της τουρκικής προσωρινής κυβέρνησης Αχμέτ Νταβούτογλου ανακοίνωσε τον διορισμό δύο νέων Yπουργών σε αντικατάσταση των δύο μελών του φιλοκουρδικού κόμματος της χώρας που παραιτήθηκαν χθες. Το χαρτοφυλάκιο του Yπουργείου Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ανατέθηκε σε μία ειδική σε διεθνή θέματα, την Μπερίλ Ντεντέογλου, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης, και εκείνο της Ανάπτυξης στον μέχρι σήμερα υφυπουργό Τζουνέιτ Ντουζγιόλ, ανακοίνωσε χθες βράδυ το γραφείο του πρωθυπουργού.

Οι προκάτοχοί τους, ο Αλί Χαϊντάρ Κόντζα και ο Μουσλούμ Ντογάν, αποχώρησαν από την υπηρεσιακή κυβέρνηση χθες, έξι εβδομάδες πριν από τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 1ης Νοεμβρίου. “Είμαστε αντίθετοι στη λογική του πολέμου που προωθεί το AKP (το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης)”, δήλωσε ο Κόντζα στους δημοσιογράφους, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Ο Κόντζα και ο Ντογάν ήταν οι δύο πρώτοι Yπουργοί στην τουρκική πολιτική ιστορία που προέρχονταν από ένα φιλοκουρδικό κόμμα, το Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών (HDP).

Αναφερόμενος στην παραίτηση των δύο Yπουργών, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε χθες βράδυ τηλεοπτικά τη βούλησή τους να “σπιλώσουν την προεδρία”.