Συνάντηση Ολάντ - Αμπάς για τις συγκρούσεις στην Ιερουσαλήμ

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ ζήτησε να επικρατήσει ηρεμία στην Πλατεία των Τεμενών στην Ιερουσαλήμ, δηλώνοντας δεσμευμένος στον σεβασμό του στάτους κβο, έπειτα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Κράτους της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς,ο οποίος προειδοποίησε για τον κίνδυνο Ιντιφάντα, αν οι ταραχές συνεχιστούν.

«Καλούμε για ειρήνευση, ηρεμία και σεβασμό των αρχών» δήλωσε ο κ. Ολάντ, έπειτα από συνάντηση που είχε με τον Παλαιστίνιο ομόλογό του στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Εξέφρασα στον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής τη δέσμευσή μας στο να μην αμφισβητηθεί τίποτα στην Πλατεία των Τεμενών» πρόσθεσε. «Αυτό που συμβαίνει είναι εξαιρετικά επικίνδυνο», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Αμπάς, προτρέποντας τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να σταματήσει τις ταραχές. «Αν όχι, η μόνη εναλλακτική θα είναι το χάος και μια Ιντιφάντα που δεν θέλουμε», προειδοποίησε ο Παλαιστίνιος πρόεδρος.

Η Πλατεία των Τεμενών, τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και ο πιο ιερός τόπος του Ιουδαϊσμού, αποτέλεσε την περασμένη εβδομάδα το θέατρο βίαιων συγκρούσεων ανάμεσα σε Ισραηλινούς και Παλαιστίνιους για τρεις ημέρες στη σειρά, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο. Οι Παλαιστίνιοι ανησυχούν κυρίως για τον αυξανόμενο αριθμό των Εβραίων επισκεπτών και τη διεκδίκηση του ιερού τόπου από ορισμένους Ισραηλινούς αξιωματούχους.