Ανταλλαγές ενδο-ευρωπαϊκών «πυρών» για το ντροπιαστικό «πινγκ - πονγκ» προσφύγων

Χιλιάδες πρόσφυγες συνεχίζουν να είναι «μπαλάκι» ανάμεσα στην Ουγγαρία, στην Κροατία και στην Σλοβενία με τις τρεις χώρες ν’ ανταλλάσσουν κατηγορίες περί ευθυνών και παραλήψεων την ώρα που ανθρώπινες ψυχές στοιβάζονται σε λεωφορεία και τρένα που δεν κινούνται, ενώ όταν κινηθούν φτάνουν σε αδιέξοδο και περιμένουν ανήμποροι στα σύνορα. Εναντίον όλων «ξεσπαθώνει» η αυστριακή ηγεσία αφήνοντας πλέον ανοιχτό το ενδεχόμενο να υιοθετήσει και αυτή την τακτική των επαναπροωθήσεων ενώ και η Φιλανδία εντείνει τους ελέγχους στα σύνορα.

Η Κροατία, που είχε γίνει γρήγορα τα λίγα τελευταία 24ωρα η νέα χώρα στην οποία αναγκάστηκε να στραφεί το ρεύμα που κινείται στον λεγόμενο βαλκανικό διάδρομο, έχει στείλει λεωφορεία με χιλιάδες πρόσφυγες στην Ουγγαρία. Η ανταλλαγή πυρών μεταξύ Ζάγκρεμπ και Βουδαπέστης, ασυνήθιστη για ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ενδεικτική του κινδύνου ευρωπαϊκού ρήγματος στο οποίο έχει εξελιχθεί η προσφυγική κρίση, κορυφώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, όπως σημειώνει το tovima.gr.

Η ουγγρική κυβέρνηση, διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Πέτερ Σίγιαρτο, κατηγόρησε την Κροατία πως «είπε ψέματα κατά πρόσωπο στην Ουγγαρία και την Ευρωπαϊκή Ένωση» όταν υποστήριξε πως είχε διασφαλίσει διμερή συμφωνία για τη μεταφορά στα σύνορα με την Ουγγαρία.  Η Βουδαπέστη κατηγόρησε επίσης το Ζάγκρεμπ ότι «παραβίασε την ουγγρική εθνική κυριαρχία» με την κίνησή της να στείλει λεωφορεία υπό τη συνοδεία αστυνομίας. «Αντί να μεριμνά έντιμα για τους μετανάστες, η Κροατία τους στέλνει απευθείας στην Ουγγαρία» είπε ο ούγγρος ΥΠΕΞ, ρωτώντας χαρακτηριστικά «τι είδους αλληλεγγύη είναι αυτή». Μάλσιτα, ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης Ζόλταν Κόβατς υποστήριξε πως η Κροατία «έχει απογοητεύσει την Ουγγαρία και την ΕΕ και έχει εγκαταλείψει όλες τις νομικές της δεσμεύσεις».

Από την πλευρά της Κροατίας, ο πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς είπε πως το Ζάγκρεμπ, «σε αντίθεση με την Ουγγαρία, δεν θα καταφύγει σε ωμή βία για να κρατήσει εκτός τους πρόσφυγες». «Αναγκάσαμε την Ουγγαρία να τους δεχτεί, και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε» είπε.  Σύμφωνα με τη Βουδαπέστη, είχαν φτάσει μέχρι νωρίς το απόγευμα 8.000 πρόσφυγες στην Ουγγαρία «και ο ρυθμός δεν αναμένεται να μειωθεί».

Παράλληλα, από την ίδια τη Σλοβενία, όπου έχουν καταγραφεί 1.500 αιτούντες άσυλο, αρκετοί συνεχίζουν την πορεία για την Αυστρία. Το Σάββατο έφτασαν διάφορες ομάδες -που κινούνται ξεχωριστά και αριθμούν συνήθως αρκετές δεκάδες- μέσω διάφορων σημείων της μεθορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η μεγαλύτερη ήταν ομάδα περίπου 150 ατόμων που έφτασε στο Σπίλφεντ το απόγευμα του Σαββάτου, και τους υποδέχθηκε κλιμάκιο του Ερυθρού Σταυρού στην αυστριακή πλευρά. Αναφορές θέλουν επίσης ομάδα περίπου 350 ατόμων από την περιοχή του σλοβανικού Γκόρνια Ράντγκονα, στην ανατολική άκρη των σλοβενοαυστριακών συνόρων, να ξεκίνησαν με τα πόδια για την αυστριακή πλευρά.

Η Αυστρία δεν έκρυψε την δυσφορία της για την κατάσταση, και η Βιέννη ήγειρε ανοικτά το ενδεχόμενο ακόμη και επαναπροωθήσεων. Η αυστριακή υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μιλκ-Λάιτερ υπογράμμισε πως «είναι ακατανόητο γιατί δεν γίνονται αιτήσεις ασύλου» στην Κροατία και την Σλοβενία. Ξεκαθάρισε την πρόθεσή της να «εφαρμόσει πιθανώς τους κανονισμούς του Δουβλίνου έναντι των δύο χωρών». Και οι δύο χώρες είναι ασφαλείς για την υποδοχή προσφύγων, είπε, και «δεν πρόκειται πλέον για αναζήτηση προστασίας, αλλά βελτιστοποίηση της διαδικασίας ασύλου».