H ισραηλινή αεροπορία βομβάρδισε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα δύο στρατόπεδα εκπαίδευσης των Ταξιαρχιών Εζεντίν αλ-Κασάμ, της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσαν αυτόπτες μάρτυρες και αξιωματούχοι των υπηρεσιών ασφαλείας της Γάζας.
Δεν υπήρξαν θύματα από τις επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν σε αντίποινα για την εκτόξευση τουλάχιστον δύο ρουκετών από τη Λωρίδα της Γάζας χθες βράδυ προς τις πόλεις Ασκελόν και Σντερότ στο νότιο Ισραήλ. Οι ρουκέτες δεν προκάλεσαν τραυματισμούς, σύμφωνα με την αστυνομία και τον στρατό.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας στην Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη χθες, ημέρα της εβδομαδιαίας προσευχής των μουσουλμάνων.
Οι συγκρούσεις ήταν βίαιες στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, συγκεκριμένα στην παλαιστινιακή συνοικία Τζαμπάλ Μουκάμπερ όπου η ένταση διήρκησε έως το βράδυ παρά την ανάπτυξη μεγάλου αριθμού δυνάμεων ασφαλείας, όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο.
Τρεις αστυνομικοί τραυματίστηκαν ελαφρά όταν εμπρηστικός μηχανισμός έπληξε το όχημά τους. Οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον τρεις ανήλικοι, συνελήφθησαν, ανακοίνωσε η αστυνομία.
Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ Παλαιστινίων και ισραηλινών αστυνομικών, με τη μια πλευρά να πετά πέτρες και την άλλη να κάνει χρήση δακρυγόνων και πλαστικών σφαιρών περιμετρικά του Όρους των Ελαιών στις συνοικίες αλ-Τουρ, Ρας Αλ-Αμουντ και δίπλα στον προσφυγικό καταυλισμό Σουάφατ.
Ηρεμία επικράτησε στην Παλιά Πόλη και την Πλατεία των Τζαμιών, σημεία που έχουν τεθεί υπό δρακόντεια αστυνομική επιτήρηση ύστερα από τρεις ημέρες βίαιων επεισοδίων στις αρχές της εβδομάδας. Περίπου 3.000 αστυνομικοί έχουν αναπτυχθεί στην Ιερουσαλήμ για να αποτρέψουν τυχόν κλιμάκωση των επεισοδίων στον ευαίσθητης σημασίας τόπο, είπε η εκπρόσωπος.
Στη Δυτική Όχθη, όμως, οι συγκρούσεις ήταν σφοδρότερες σε σχέση με μια συνήθη Παρασκευή, που έχει καθιερωθεί ως ημέρα διαμαρτυρίας των Παλαιστινίων. Στο Καφρ Καντούμ, κοντά στη Ναμπλούς, τρεις Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά, ανακοίνωσε η τοπική Ερυθρά Ημισέληνος.
Νεαροί εκτόξευσαν βλήματα όπως και οι ισραηλινές δυνάμεις στα συνήθη σημεία της ισραηλινο-παλαιστινιακής διένεξης: κοντά στην ισραηλινή φυλακή Οφερ, στο σημείο διέλευσης Καλαντίγια και στον προσφυγικό καταυλισμό Τζαλαζούν. Ταραχές σημειώθηκαν στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης.
Συνολικά, σύμφωνα με την παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνο, επτά Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν από πυρά και 44 από πλαστικές σφαίρες.
Γραμμή μετώπου
Το σύνθημα στις κινητοποιήσεις ήταν παντού το ίδιο: “Με την ψυχή μας και το αίμα μας, θα θυσιαστούμε για σένα Αλ-Ακσα”, φώναζαν εκατοντάδες διαδηλωτές στη Ναμπλούς και τη Λωρίδα της Γάζας, δείχνοντας προς την Πλατεία των Τζαμιών όπου βρίσκεται το τέμενος Αλ-Ακσα.
Η πλατεία, ο τρίτος ιερότερος τόπος του Ισλάμ και ο ιερότερος τόπος του Ιουδαϊσμού, αποτελεί για άλλη μια φορά το επίκεντρο των εντάσεων από τις οποίες πλήττεται εδώ και μήνες η Ιερουσαλήμ.
Η Παλιά Πόλη, μέσω της οποίας η πλατεία είναι προσβάσιμη, έμοιαζε χθες με οχυρωμένο στρατόπεδο: εκατοντάδες πάνοπλοι αστυνομικοί στις πύλες κάτω από τα τείχη, και ακόμα χαμηλότερα στους δρόμους που οδηγούν σε αυτήν.
“Αυτό που βλέπετε εκεί, δεν είναι άνθρωποι που πάνε να προσευχηθούν, είναι μια γραμμή μετώπου”, δήλωσε ο 52χρονος Μάζεν Σαουίς ενώ κατευθυνόταν στην πλατεία. “Πρέπει να περάσουμε 20 σημεία ελέγχου για να φτάσουμε στο τζαμί”.
Η ισραηλινή αστυνομία επέβαλε το συνηθισμένο μέτρο απαγορεύοντας την πρόσβαση στην πλατεία στους άνδρες κάτω των 40 ετών. Εκατοντάδες μεταξύ αυτών άπλωσαν το χαλί τους μπροστά στα μεταλλικά οδοφράγματα για να προσευχηθούν ενώπιον των κρανοφόρων αστυνομικών.
Επικίνδυνη σύγκρουση
Μόνο μερικές χιλιάδες πιστοί (10.000 σύμφωνα με την ισραηλινή αστυνομία, 8.000 σύμφωνα με το Ίδρυμα που διαχειρίζεται την πλατεία αντί 25.000 ή 35.000 μιας συνηθισμένης Παρασκευής), γυναίκες όλων των ηλικιών και οι πιο ηλικιωμένοι άνδρες άκουσαν στην πλατεία τον ιμάμη στο κήρυγμά του να λέει ότι ο τόπος αυτός είναι “μια κόκκινη γραμμή για τους μουσουλμάνους σε όλο τον κόσμο”.
Η Πλατεία των Τζαμιών βρίσκεται στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, την παλαιστινιακή πλευρά της Ιερουσαλήμ που κατελήφθη το 1967 και προσαρτήθηκε από το Ισραήλ, συνεπώς είναι στην καρδιά της παλαιστινιακής σύγκρουσης. Αποτελεί μέγα θρησκευτικό σύμβολο για τους Παλαιστίνιους.
Η Πλατεία θα αντιμετωπίσει μια νέα κρίσιμη περίοδο, καθώς την προσεχή εβδομάδα συμπίπτουν ημερολογιακά δύο μεγάλες γιορτές: η μουσουλμανική Εϊντ αλ-Αντχα και η εβραϊκή Γιομ Κιπούρ.
Σύμφωνα με τους κανόνες που διέπουν τον χώρο αυτό (το “status quo”) οι εβραίοι μπορούν μόνο να επισκεφθούν το Όρος του Ναού όπως το ονομάζουν, και όχι να προσευχηθούν εκεί.
Ωστόσο οι επισκέψεις εβραίων, τα περιστατικά που ακολουθούν εξαιτίας αυτών, καθώς και τα όλο και πιο ηχηρά αιτήματα των εβραίων όχι μόνο να προσεύχονται στην πλατεία, αλλά και να διακηρυχθεί η κυριαρχία του Ισραήλ στον τόπο αυτό, εξοργίζουν τους Παλαιστίνιους.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου διαβεβαιώνει ότι έχει δεσμευτεί στο σεβασμό του status quo που ισχύει στην πλατεία.