Ενας νεκρός, ένα "όχι", δύο "μπλόκα"...

“Κοχλάζει” εκ νέου η, έτσι κι αλλιώς ανήσυχη, βαλκανική “χύτρα”, με το προσφυγικό δράμα να διαπερνά όλες τις χώρες της χερσονήσου και με τις ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων να αποτελεί την μοναδική, πλην όμως όλο και πιο αμήχανη, πρόταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

H Σλοβενία διέκοψε την κυκλοφορία των τρένων χθες στην κύρια γραμμή που τη συνδέει με την Κροατία, στο συνοριακό σημείο Ντόμποβα, αφού η αστυνομία της σταμάτησε ένα τρένο που μετέφερε περίπου 150 μετανάστες προς τη χώρα.

«Η υπηρεσία για το επιβατικό κοινό δεν λειτουργεί αυτή τη στιγμή» επιβεβαίωσε η εκπρόσωπος της αστυνομίας Αλένκα Ντρένικ.Νωρίτερα, αστυνομικός εκπρόσωπος στα σύνορα είχε πει για τους 150 μετανάστες: «Θα τους επιστρέψουμε στην Κροατία το συντομότερο δυνατό».

Την ίδια ώρα, ένας νεκρός φέρεται να είναι το τραγικό αποτέλεσμα της επίθεσης της κροατικής αστυνομίας στους πρόσφυγες στα σύνορα με την Σερβία, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο ουγγρικός τηλεοπτικός σταθμός «24.hu».

Σύμφωνα με το κανάλι, μια μεγάλη ομάδα προσφύγων έφτασε στα σύνορα Σερβίας – Κροατίας στην πόλη Σιντ. Τα επεισόδια σημειώθηκαν όταν οι πρόσφυγες διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν θέσεις στο τρένο που διέθεσαν οι κροατικές αρχές για να μεταφέρει την ομάδα των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον τηλεοπτικό σταθμό, αρκετοί πρόσφυγες τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια των συμπλοκών, ενώ ένας από τους πρόσφυγες διακομίστηκε σε νοσοκομείο.

Όπως μεταδίδει το BBC, η Κροατία έκλεισε τα επτά από τα οχτώ μεθοριακά σημεία ελέγχου στα σύνορά της με την Σερβία.

Ο Σέρβος Υπουργός Εργασίας Αλεξάνταρ Βούλιν, δήλωσε σύμφωνα με τοπικά μέσα πως αν η Κροατία κλείσει τα σύνορά της με τη Σερβία, η τελευταία θα καταφύγει σε διεθνή δικαστήρια.

Χθες οι αρχές της Κροατίας είπαν πως θα μπορούσαν να κλείσουν τα σύνορα με την Σερβία, αν καταφθάσουν ξανά σε μια μέρα χιλιάδες μετανάστες από τη Σερβία.

Μέσα σε όλα αυτά, το κοινοβούλιο της Σλοβακίας καταψήφισε χθες σχεδόν ομόφωνα το σύστημα ποσοστώσεων για την κατανομή των αιτούντων άσυλο στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καλώντας για γρήγορη εφαρμογή μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν, μετέδωσαν τοπικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι Βουλευτές του σλοβακικού κοινοβουλίου με 115 ψήφους και 4 αποχές ψήφισαν υπέρ μιας απόφασης που υποχρεώνει την κυβέρνηση να απορρίψει το σύστημα υποχρεωτικών ποσοστώσεων για την κατανομή παράτυπων μεταναστών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. που πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός RTVS.

Οι Σλοβάκοι Βουλευτές κάλεσαν για τη λήψη διεξοδικών, συστηματικών και αποτελεσματικών μέτρων προστασίας των εξωτερικών συνόρων της ζώνης Σένγκεν. Επίσης κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση να συνεργαστεί με τα κράτη μέλη που αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τις κύριους διαύλους της παράτυπης μετανάστευσης καθώς και να ενισχύσει την μάχη ενάντια στους διακινητές που φέρνουν τους πρόσφυγες στην Ευρώπη.

Η Σλοβακία, όπως αρκετές χώρες της ανατολικής Ευρώπης, αρνήθηκε να συμμορφωθεί με τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις κατανομής προσφύγων, σύμφωνα με τις οποίες θα έπρεπε να υποδεχτεί περίπου 2.300 πρόσφυγες.

Πηγές: ΑΠΕ, antenna.gr, naftemporiki.gr