Η Γερμανία και η Αυστρία ζητούν την διενέργεια μιας έκτακτης Συνόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ερχόμενη εβδομάδα για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης, δήλωσαν την Τρίτη η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογος της Βέρνερ Φάιμαν.
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι η Γερμανία, η Αυστρία και η Σουηδία δεν μπορούν να διαχειριστούν την κρίση από μόνες τους. Η ίδια φάνηκε να κρατάει αποστάσεις από την απειλή που εξαπέλυσε νωρίτερα ο Γερμανός Υπουργός Εσωτερικών, ο οποίος ζήτησε να εξετάσει η Ε.Ε. την επιβολή κυρώσεων σε όσες χώρες αρνούνται να υποδεχτούν πρόσφυγες στο πλαίσιο μιας κατανομής με βάση ένα σύστημα ποσοστώσεων.
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Mέρκελ τάχθηκε υπέρ της επιστροφής σε ένα πιο ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας. «Oι απειλές δεν είναι ο σωστός τρόπος για να επιτευχθεί συμφωνία» τόνισε, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το αναλυτικό ρεπορτάζ του euro2day. Η κ. Μέρκελ υπερασπίστηκε την απόφαση της Γερμανίας να επιβάλλει συνοριακούς ελέγχους το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως είχαν σαν στόχο να διευκολυνθεί η καταγραφή των προσφύγων.
Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προσφυγική κρίση
«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, σήμερα κάναμε ένα πρώτο βήμα μπροστά σχετικά με την προσφυγική κρίση. Ωστόσο, αυτό είναι μόνο η αρχή και πρέπει να γίνουν περισσότερα για να ανταποκριθούμε στις τεράστιες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και οι πολίτες της σήμερα. Κατά την Έκτακτη Σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εσωτερικών, τα κράτη μέλη παρείχαν τη στήριξή τους στο ολοκληρωμένο πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, το οποίο παρουσίασε η Επιτροπή τον Μάιο και τον Σεπτέμβριο.
Τα κράτη μέλη συμφωνήσαν να επιδείξουν πνεύμα αμοιβαίας αλληλεγγύης και αποφάσισαν τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων βάσει της πρώτης πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 27ης Μαΐου για επείγουσα μετεγκατάσταση προσφύγων. Αυτή την εβδομάδα θα πραγματοποιηθεί επιχειρησιακή συνάντηση προκειμένου να αρχίσει η εφαρμογή της απόφασης σχετικά με τη μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων το ταχύτερο δυνατόν.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκφράζει την ικανοποίησή της για την προθυμία της πλειονότητας των κρατών μελών να προχωρήσουν το συντομότερο στην επίτευξη συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση άλλων 120.000 ατόμων που σαφώς χρήζουν διεθνούς προστασίας, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 9 Σεπτεμβρίου.
Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συμβουλίου να αυξηθεί σημαντικά και χωρίς καθυστέρηση η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΕ στη Συρία και στις γειτονικές προς τη Συρία χώρες. Δεν μπορεί να υπάρξει λύση στην προσφυγική κρίση χωρίς την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτίων της.
Η αλληλεγγύη πρέπει να συμβαδίζει με την υπευθυνότητα. Ως εκ τούτου, εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη δέσμευση προς την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά την κατάρτιση καταλόγου ασφαλών χωρών καταγωγής τον Οκτώβριο και την άμεση και συνεχή επέκταση του συστήματος κομβικών σημείων υποδοχής (hotspot approach) στα κράτη μέλη που επηρεάζονται άμεσα. Η Επιτροπή θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εξασφάλιση της σωστής υλοποίησής τους επί τόπου.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να λειτουργήσει μόνον εάν οι κανόνες τηρούνται από όλους. Το σύστημα Σένγκεν και όλα του τα οφέλη μπορούν να διατηρηθούν μόνο αν τα κράτη μέλη της ΕΕ συνεργαστούν γρήγορα, υπεύθυνα και με γνώμονα την αλληλεγγύη για τη διαχείριση της κρίσης των προσφύγων. Πρέπει να διατηρήσουμε τα σύνορα μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ ανοικτά, αλλά παράλληλα χρειαζόμαστε ισχυρότερες κοινές προσπάθειες για να ασφαλίσουμε τα εξωτερικά μας σύνορα.
Κατά την υποβολή των προτάσεων της Επιτροπής προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 9 Σεπτεμβρίου και κατά τις επαφές του Πρόεδρου Γιούνκερ με τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων τις τελευταίες μέρες, έγινε έκκληση για ισχυροποίηση των προσπαθειών στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Η Επιτροπή θα συνεχίσει να εργάζεται σε στενή συνεργασία με το Συμβούλιο, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα 28 κράτη μέλη της ΕΕ και τα συνδεδεμένα κράτη Σένγκεν.
Απαιτείται ταχεία πρόοδος και επιχειρησιακή εφαρμογή των κοινών μας αποφάσεων, έτσι ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε απτά αποτελέσματα επί τόπου όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ειδικότερα για την ανταπόκρισή του την περασμένη εβδομάδα στο πρώτο μας πρόγραμμα επείγουσας μετεγκατάστασης, το οποίο άνοιξε τον δρόμο για τη μετεγκατάσταση των πρώτων προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα χωρίς καθυστέρηση.
Τώρα οφείλουμε να επιδείξουμε το ίδιο αίσθημα ευθύνης και την ίδια αμεσότητα όσον αφορά τα νέα έκτακτα μέτρα που προτείναμε την περασμένη εβδομάδα. Απαιτείται μεγαλύτερη φιλοδοξία για να ανταποκριθούμε στο μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Πρέπει να καταλήξουμε σε πιο θεμελιώδεις αλλαγές του ισχύοντος συστήματος που να συνδυάζουν καλύτερα την ευθύνη, την αλληλεγγύη και την αποτελεσματική διαχείριση στο πλαίσιο μιας πραγματικά ευρωπαϊκής πολιτικής για το άσυλο και τη μετανάστευση.
Ο κόσμος μας παρακολουθεί. Είναι η ώρα όπου ο καθένας από εμάς θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του.»