Αριθμός-ρεκόρ προσφύγων στην Ουγγαρία λίγο πριν το σφράγισμα των συνόρων

Αριθμός-ρεκόρ 5.809 προσφύγων εισήλθε χθες στην Ουγγαρία, μόλις δύο ημέρες πριν από το σφράγισμα τον σερβο-ουγγρικών συνόρων, μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Σύμφωνα με την ουγγρική αστυνομία, ο αριθμός τους ξεπερνά το ρεκόρ του Σαββάτου, όταν εισήλθαν σε ουγγρικό έδαφος 4.330 άνθρωποι. Οι πρόσφυγες επιδίδονται σε μία μάχη με τον χρόνο για να εξασφαλίσουν τη διέλευση από τον φράχτη που έχει υψωθεί στα σύνορα με τη Σερβία.

Από αύριο, η παραβίαση του φράχτη, μήκους 175 χιλιομέτρων, θα επισείει ποινή φυλάκισης, ενώ οι ουγγρικές αρχές θα προσφύγουν στη συνδρομή του ουγγρικού στρατού για τη φύλαξη της μεθορίου. Σύμφωνα με την ουγγρική ενημερωτική ιστοσελίδα Index-hu, η Σερβία θα προσπαθήσει να ωθήσει προς την Ουγγαρία περίπου 30.000 πρόσφυγες και μετανάστες κατά τη σημερινή, τελευταία ημέρα, που τα σύνορα παραμένουν ανοιχτά.

Φθάνοντας στην Ουγγαρία θα προσπαθήσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους προς τη Δυτική Ευρώπη, κυρίως τη Γερμανία και τη Σουηδία μέσω της Αυστρίας, όπως έκαναν δεκάδες χιλιάδες πριν από αυτούς τις τελευταίες εβδομάδες. Ωστόσο, το Βερολίνο ανακοίνωσε χθες την προσωρινή επαναφορά των συνοριακών ελέγχων στα γερμανικά σύνορα, διακόπτοντας τη ντε φάκτο ελεύθερη κυκλοφορία εντός της ζώνης Σένγκεν.

Στη Γερμανία διεκόπησαν από χθες το απόγευμα και μέχρι τις 05.00 σήμερα το πρωί, οι σιδηροδρομικές συνδέσεις με την Αυστρία, με αποτέλεσμα χιλιάδες πρόσφυγες να παραμείνουν παγιδευμένοι στο αυστριακό έδαφος. Η γερμανική σιδηροδρομική εταιρεία Deutsche Bahn ανακοίνωσε σήμερα τη μερική επανάληψη των δρομολογίων από και προς την Αυστρία, εκτός της σύνδεσης Μόναχο-Σάλτσμπουργκ, που δεν έχει αποκατασταθεί εξαιτίας της παρουσίας ατόμων στις γραμμές. Δεν έχει διευκρινισθεί εάν πρόκειται για πρόσφυγες.

Οι Υπουργοί Εσωτερικών των 28 συνέρχονται σήμερα στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το σύστημα κατανομής των προσφύγων μεταξύ των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.