Ο Πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου και αρχηγός του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών (DPS) Μίλο Τζουκάνοβιτς ανήγγειλε ότι οι βουλευτικές εκλογές στη χώρα θα διεξαχθούν την άνοιξη του επόμενου έτους, αμέσως μετά την αποστολή πρόσκλησης προς το Μαυροβούνιο για ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Το Δημοκρατικό Κόμμα Σοσιαλιστών πιθανότατα θα κατέλθει αυτόνομα στις εκλογές, χωρίς τον έως τώρα εταίρο στον κυβερνητικό συνασπισμό, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), διευκρίνισε. “Στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού, τα τελευταία δύο χρόνια υπάρχουν συγκεκριμένες διαφορές απόψεων” ανέφερε ο κ. Τζουκάνοβιτς και εκτίμησε πως οι διαφωνίες έγιναν αρκετά βαθιές.
Αποκορύφωμα των διαφωνιών ήταν η στάση των βουλευτών του SDP, οι οποίοι, στην τελευταία θερινή συνεδρίαση της Βουλής, δεν στήριξαν την απόφαση της κυβέρνησης για την πώληση ή παραχώρηση με μακροχρόνια μίσθωση σε ξένους επενδυτές του νησιού Λαστάβιτσα με το φρούριο Μάμουλα, στην είσοδο του κόλπου Μποκοκοτόρσκι.
Την περασμένη εβδομάδα, στον δήμο της Μπούντβα, τερματίστηκε συμφωνία 10ετούς συνεργασίας των δύο κυβερνητικών κομμάτων σε τοπικό επίπεδο, λόγω διαφωνιών για την εκλογή του νέου δημάρχου, μετά τη σύλληψη του προηγούμενου, όπως αναφέρει το real.gr.”Η λήξη της συνεργασίας στην Μπούντβα δεν είναι η πρώτη ούτε θα είναι η τελευταία ενόψει των τακτικών βουλευτικών εκλογών το 2016″ ανέφερε ο κ. Τζουκάνοβιτς σε εκπομπή του κρατικού τηλεοπτικού σταθμού του Μαυροβουνίου RTCG.
Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου είπε ότι η απάντηση για τις διαφωνίες πρέπει να αναζητηθεί με δημοκρατικό τρόπο. “Δεν υπάρχει πιο δημοκρατική και πιο λογική απάντηση σε αυτές τις διαφωνίες από τη διοργάνωση εκλογών, στις οποίες οι πολίτες του Μαυροβουνίου τώρα θα μπορέσουν να δείξουν ποια πολιτική προτιμούν και ποιους πολιτικούς εμπιστεύονται για να εκπληρώσουν τα εθνικά συμφέροντα την επόμενη τετραετία” σημείωσε και πρόσθεσε ότι είναι αισιόδοξος και αναμένει πως το Μαυροβούνιο θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, τον Δεκέμβριο.
Το DPS και το SDP, τα τελευταία 15 χρόνια κυβερνούν μαζί στο Μαυροβούνιο, αλλά την τελευταία διετία διαφωνούν σε στρατηγικής σημασίας θέματα, κυρίως στο θέμα των ιδιωτικοποιήσεων και της πώλησης γης και κρατικών επιχειρήσεων.