Δίκαιη κατανομή προσφύγων στην Ευρώπη ζητά η Μέρκελ

Η μαζική εισροή των προσφύγων θα αλλάξει τη Γερμανία τα χρόνια που έρχονται, εκτίμησε σε σημερινή της συνέντευξη Τύπου η Άνγκελα Μέρκελ, και δεσμεύθηκε να εργαστεί ώστε αυτές οι αλλαγές να είναι «θετικές» για τη χώρα. «Αυτό που ζούμε είναι κάτι που θα συνεχίσει να μας απασχολεί τα χρόνια που έρχονται, να μας αλλάξει, και θέλουμε αυτή η αλλαγή να είναι θετική και πιστεύουμε ότι μπορούμε να το καταφέρουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος αφού ευχαρίστησε τους εθελοντές που διαχειρίσθηκαν τη μαζική εισροή εξαντλημένων προσφύγων το Σαββατοκύριακο, υπογράμμισε ότι μία ευρωπαϊκή απάντηση στην προσφυγική κρίση είναι επείγουσα. Από την πλευρά του ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ επεσήμανε πως «η Γερμανία παρουσιάζει αυτές τις μέρες μια εικόνα για την οποία μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι» και συμπλήρωσε ότι «φέτος θα καταγράψουμε 800.000 μετανάστες. Αλλά αυτό βέβαια δεν μπορεί να επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο».

Στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η Γαλλία τα επόμενα δύο χρόνια θα υποδεχθεί 24.000 Σύρους. Την ίδια ώρα ευρωπαϊκή πηγή ανέφερε στο γαλλικό πρακτορείο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει στη Γερμανία και τη Γαλλία να υποδεχθούν 31.443 και 24.031 πρόσφυγες αντιστοίχως ώστε να ανακουφίσουν τις τρεις ευρωπαϊκές χώρες της πρώτης γραμμής, Ιταλία, Ελλάδα και Ουγγαρία, ενώ την Τετάρτη στο Ευρωκοινοβούλιο, η Επιτροπή και ο επικεφαλής της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αναμένεται να ζητήσουν από τα κράτη-μέλη, να κατανείμουν επειγόντως εντός της Ε.Ε. 120.000 επιπλέον πρόσφυγες.

Εν τω μεταξύ η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε πως μέσα στην επόμενη τριετία θα δεχτεί 750 Σύρους πρόσφυγες. «Όπως οι περισσότεροι Νεοζηλανδοί, η κυβέρνηση ανησυχεί για την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία και την Ευρώπη, η οποία έχει εμφανώς επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα», δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης.