Cause Célèbre

Τη δεξιά, συντηρητική, θρησκευόμενη βάση των Ηνωμένων Πολιτειών έχει κάνει re-energize η ιστορία της Kim Davis, μιας δικαστικής υπαλλήλου στην πολιτεία του Κεντάκι, η οποία αρνείται να εκδώσει άδειες γάμου για ομοφυλόφιλα ζευγάρια. Η Davis αρνείται να συμμορφωθεί με την ιστορική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ σύμφωνα με την οποία τα ζευγάρια του ιδίου φύλου έχουν το ίδιο δικαίωμα στο γάμο με τα ετερόφυλα ζευγάρια, επικαλούμενη τις θρησκευτικές πεποιθήσεις της.

Η νεότερη εξέλιξη στην υπόθεση ήταν η καταδική της υπαλλήλου για περιφρόνηση δικαστηρίου, μια απόφαση που οδήγησε στην προφυλάκισή της. “It’s not of God” ήταν το επιχείρημα που επικαλέστηκε η Davis κατά τη διάρκεια της απολογίας της, κάτι το οποίο “ευαισθητοποίησε” μια σειρά από υποψήφιους για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών οι οποίοι έσπευσαν στο πλευρό της, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον σκοπό της.

Από την πλευρά του, ο δικαστής της υπόθεσης ήταν αρκετά ξεκάθαρος: “The court cannot condone the willful disobedience of its lawfully issued order. If you give people the opportunity to choose which orders they follow, that’s what potentially causes problems.” Με άλλα λόγια; Ο νόμος είναι νόμος. Προσωπικά θα συμφωνήσω με τον δικαστή.