Κίνα: Μεγαλειώδης παρέλαση για τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου

Με μία εντυπωσιακή στρατιωτική παρέλαση γιόρτασε σήμερα τη συμπλήρωση των 70 χρόνων από την απελευθέρωσή της από την Ιαπωνία, αλλά και τη λήξη του Β΄Παγκοσμίου Πολέμου, η Κίνα.

«Η νίκη στον πόλεμο εναντίον της Ιαπωνίας έκανε ξανά την Κίνα μια μεγάλη χώρα του κόσμου», είπε ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, από την πλατεία Τιενανμέν, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα τη μείωση κατά 300.000 άνδρες του προσωπικού του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού. Ο στρατός της Κίνας, ο οποίος διαθέτει 2,3 εκατ. άνδρες, είναι ο μεγαλύτερος σε παγκόσμια κλίμακα.

Στην παρέλαση συμμετείχαν 12.000 στρατιώτες, 500 οχήματα, 200 αεροσκάφοι και ελικόπτερα σε μια προφανή επίδειξη της αυξανόμενης στρατιωτικής ισχύος του Πεκίνου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Πούτιν, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Παν Γκι Μουν καθώς και ηγέτες και εκπρόσωποι περίπου 50 κρατών παρακολούθησαν την παρέλαση, ενώ την πρόσκληση του Πεκίνου αρνήθηκαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε, ο οποίος προωθεί την αναθεώρηση της ειρηνιστικής μεταπολεμικής ιαπωνικής πολιτικής, κάτι που προκαλεί την οργή του Πεκίνου.